GUVERNER FLORIDE ZABRANIO KOVID PASOŠE: Sprečiti podelu građana na one prvog i drugog reda

Novosti online

04. 04. 2021. u 08:38

GUVERNER Floride Ron de Santis potpisao je izvršnu naredbu kojom se u toj američkoj saveznoj državi zabranjuje upotreba takozvanih kovid pasoša, koji bi važili kao dokaz o vakcinaciji protiv virusa korona.

ГУВЕРНЕР ФЛОРИДЕ ЗАБРАНИО КОВИД ПАСОШЕ: Спречити поделу грађана на оне првог и другог реда

Foto AP

De Santis je tim povodom u petak objavio na Tviteru da zakonodavno telo radi na tome da ovakva vrsta zaštite postane stalna.

​U naredbi guvernera Floride se navodi da bi „upotreba kovid pasoša u svakodnevnom životu, kao što je prisustvovanje nekom sportskom događaju ili odlazak u bioskop, podelila građane“.

Stoga je, kako stoji u naredbi, zabrana neophodna da bi se zaštitila osnovna ljudska prava i privatnost stanovnika Floride, kao i slobodan protok trgovine u saveznoj državi.

Između ostalog se navodi i da nijednoj vladinoj službi ili zvaničniku na Floridi „neće biti dozvoljeno da izdaje pasoše o vakcinaciji, vakcinalne propusnice ili bilo koju drugu standardizovanu dokumentaciju u svrhu potvrđivanja vakcinalnog statusa protiv kovida-19 neke osobe trećoj strani“.

Takođe se zabranjuje objavljivanje i deljenje podataka o vakcinaciji.

Inače, prema smernicama administracije predsednika SAD DŽoa Bajdena, privatne američke kompanije rade na uvođenju neke vrste kovid pasoša kao dokaza o obavljenoj vakcinaciji.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)