EVROPI PRETI POMOR OD KORONE: SZO upozorava da spora vakcinacija produžava pandemiju i jača nove sojeve

D. D. S.

01. 04. 2021. u 16:06

STRUČNJACI SZO kritikovali su spori tempo vakcinacije u Evropi, ističući da je ubrzani porast zaraženih koronavirusom "zabrinjavajući", što ujedno povećava rizik od novih sojeva koji se razvijaju u regionu. Direktor SZO za Evropu Hans Kluge upozorava da spori program vakcinacije u Evropi "produžava pandemiju".

ЕВРОПИ ПРЕТИ ПОМОР ОД КОРОНЕ: СЗО упозорава да спора вакцинација продужава пандемију и јача нове сојеве

Foto AP

Kluge je istakao da se "mora ubrzati proces povećavanjem proizvodnje, smanjenjem prepreka za primenu vakcina i upotrebom svake pojedinačne bočice na zalihi". Naglasio je da situacija sa virusom korona u Evropi mnogo više "zabrinjava nego nekoliko proteklih meseci".

- Prošle nedelje zabeležen je sve veći prenos kovida-19 u većini zemalja evropskog regiona SZO, sa 1,6 miliona novih slučajeva - saopštila je evropska filijala SZO, koja obuhvata 53 zemlje, uključujući Rusiju i nekoliko država centralne Azije.

Ukupan broj smrtnih slučajeva u Evropi "brzo se približava milionu, a ukupan broj slučajeva inficiranih preći će 45 miliona", navodi se u izveštaju SZO. Veliki broj slučajeva u Evropi povećao je i strah da bi se mogla pojaviti nova varijanta, otpornija na vakcine.

- Verovatnoća pojave novih varijanti povećava se brzinom kojom se virus replicira i širi, pa je presecanje prenosa među osnovnim akcijama suzbijanja bolesti presudno - rekla je regionalna direktorka za vanredne situacije SZO za Evropu Dorit Nican.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)