NAJNOVIJA STUDIJA POKAZALA: Smrtonosne T ćelije uništavaju najzaraznije verijante kovida 19

J.Ž.S.

31. 03. 2021. u 11:50

Ključna komponenta imunog sistema poznata kao T-ćelija efikasno se bori protiv najzaraznijih varijanti kovida-19 i povećanog rizika od reinfekcije, kaže se u studiji američkih naučnika.

НАЈНОВИЈА СТУДИЈА ПОКАЗАЛА: Смртоносне Т ћелије уништавају најзаразније веријанте ковида 19

Foto: Depositphotos

Nekoliko nedavnih studija pokazalo je da bi određene varijante korona virusa mogle biti snažnije od zaštite antitela i vakcine.

Antitela, koja blokiraju korona virus da se on veže na ljudske ćelije - samo su jedan deo priče, kaže se u studiji koju su sproveli na Nacionalnom institutu za alergiju i zarazne bolesti. Drugi deo priče čine limfociti T, a nazivaju se još "smrtonosne T-ćelije" zato što one uklanjaju zaražene ćelije i tako zajedno s anitelima sprečavaju najteže oblike bolesti.

Iz uzoraka krvi identifikovani su specifični oblik T-ćelija(limfocit T CD8, što je tehničko ime) koje su aktivne protiv virusa. Zatim su proučavali hoće li one biti sposobne da prepoznaju tri glavne (zaraznije) varijante SARS-CoV-2, a to suona koje su se pojavile u Velikoj Britaniji, Južnoj Afric i Brazilu.

Svaka od tih varijanti nosi mutaciju u području proteina S, "šiljaka" na površini virusa pomoću kojih napada ljudske ćelije. Tri zaraznije varijante pokazale su se opasnijima za antitela, koje ih teže prepoznaju. U slučaju korona virusa, antitela se vežu na šiljak kako bi sprečili virus da inficira ćelije, a limfociti T(T-ćelije) zaduženi su za "ubijanje" već zaraženih ćelija.

Rezultati pokazuju da T-ćelije u odgovoru na kovid-19 kod pojedinaca zaraženih prvim varijantama korona virusa mogu potpuno da prepoznaju glavne nove varijante iz Britanije, Južne Afrike i Brazila.     

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna