ŠPIJUNIRANJE ZAPOSLENIH: Afera u "Ikei" na sudu u Francuskoj

G. ČVOROVIĆ-Od stalnog dopisnika Pariz

30. 03. 2021. u 23:34

ŠPIJUNSKA afera u francuskoj filijali švedskog industrijskog giganta "Ikea" ovih dana raspetljava se u sudnici u Versaju.

ШПИЈУНИРАЊЕ ЗАПОСЛЕНИХ: Афера у Икеи на суду у Француској

Foto Arhiva

Protiv bivšeg generalnog direktora Žan-Luja Bajoa tužilac je juče zatražio godinu dana zatvora i dve godine uslovno, uz dva miliona evra kazne za firmu.

Bivši zaposleni koji odgovaraju pred sudom optuženi su da su uspostavili sistem masovnog špijuniranja kandidata za dobijanje posla, zaposlenih, sindikalaca, ali i nekih klijenata. Sistem je naročito bio razrađen između 2009. i 2012. godine. Počelo se sa kandidatima za posao, da bi se sve kasnije proširilo. Sumnja se da je nadgledano oko 400 stotine zaposlenih.

Žan-Luj Bajo, Foto Arhiva

Direktor za upravljanje krizama u ovoj firmi između 2002. i 2012. Žan-Fransoa Pari, koji se sa ostalima nalazi na optuženičkoj klupi, kaže da je od direktora prodavnica dobijao liste osoba koje bi trebalo kontrolisati.

Njihova imena je zatim dostavljao jednoj privatnoj detektivskoj firmi kojom je upravljao bivši obaveštajac. Usluge su plaćane između 30.000 i 600.000 evra godišnje.

Ispitani bi bili lični podaci, sudski dosijei, ali i privatno vlasništvo, bankarski računi, način života...

Za to su korišćene policijske kartoteke. Zato se među optuženima nalaze i neki policajci.

Špijuniranje na poslu poslednjih godina u Francuskoj dobija na razmerama. Deset odsto tužbi koje su 2019. podnete odnosi na ovaj delikt.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024