POKUŠAJ GENOCIDA?! Krim spremio odgovor na strašan čin Ukrajine!

Novosti online

28. 03. 2021. u 09:55

PROTIV trojice državljana Ukrajine biće podneta tužba za blokadu u vodosnabdevanju Krima, izjavio je šef krimskog parlamenta Vladimir Konstantinov.

ПОКУШАЈ ГЕНОЦИДА?! Крим спремио одговор на страшан чин Украјине!

Foto: Ministarstvo odbrane Ukrajine

- Polazimo od toga da će tužba biti podneta protiv trojice državljana Ukrajine koji su više puta, uključujući i u medijima, izjavljivali da su umešani u organizaciju blokade u vodosnabdevanju, koja bi trebalo da se kvalifikuje kao pokušaj genocida i fizičkog uništenja ljudi - rekao je Konstantinov.

Prema njegovim rečima, radi se o bivšim poslanicima Vrhovne rade Ukrajine Andreju Senčenku i Refatu Čubarovu, kao i o sadašnjem poslaniku – Mustafi Džemiljovu. Pri tome su Čubarov i Džemiljov takođe lideri Medžlisa krimsko-tatarskog naroda – organizacije koja je u Rusiji prepoznata kao ekstremistička i zabranjena.

Osim toga, Konstantinov je naglasio da je i prethodno i sadašnje rukovodstvo Ukrajine, koje je pre sedam godina odobrilo zatvaranje Severnokrimskog kanala i nastavlja politiku nedozvoljavanja snabdevanja Krima vodom, takođe odgovorni za blokadu vodosnabdevanja.

Problem sa vodosnabdevanjem

Ranije je Ukrajina pokrivala do 85 odsto potreba poluostrva za svežom vodom preko Severnokrimskog kanala koji vodi od Dnjepra, ali je nakon ponovnog ujedinjenja Krima sa Rusijom potpuno prekinula snabdevanje. Pitanje je rešavano crpljenjem vode iz podzemnih izvora i prirodnih rezervoara, koji su tokom protekle godine postali plitki zbog retkih padavina.

Simferopolj i 39 obližnjih naselja od kraja avgusta prošle godine prebačeni su na šeme isporuka vodom: u osnovi – šest sati dnevno. Odmaralište Jalta sa 31. susednim naseljem živi u istom režimu od sredine decembra (a ukoliko vode ima u dodatnim izvorima, vodopadima i rekama, onda je stanovništvo dobija bez prestanka).  

Krim se ponovo ujedinio s Rusijom posle referenduma koji je održan u martu 2014. godine nakon državnog udara u Ukrajini, na kom se većina stanovnika Republike Krim i Sevastopolja izjasnila za ulazak u sastav Rusije. Ukrajina smatra Krim svojom privremeno okupiranom teritorijom, dok su ruske vlasti više puta saopštavale da su se Krimljani demokratskim putem i u skladu sa međunarodnim pravom i statutom UN izjasnili za prisajedinjenje Rusiji. Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da je to pitanje zatvoreno.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)