DOGOVOR SAD I KINE ILI KATASTROFA: Kisindžer poručio da je varnica dovoljna da zapali svet

Tanjug

26. 03. 2021. u 19:28

BIVŠI američki državni sekretar Henri Kisindžer smatra da svet može ući u opasno razdoblje kakvo je prethodilo Prvom svetskom ratu, ukoliko SAD ne postignu sporazum sa Kinom o novom globalnom poretku koji će da garantuje stabilnost.

ДОГОВОР САД И КИНЕ ИЛИ КАТАСТРОФА: Кисинџер поручио да је варница довољна да запали свет

Foto: EPA

Rojters prenosi da je Kisindžer poručio na događaju u organizaciji Četam hausa da je ključno pitanje da li SAD i njihovi zapadni saveznici mogu da postignu saglasnost sa Kinom o novom svetskom poretku.

Uticajni američki diplomata je mišljenja da ako se to ne dogodi i ako zapadni saveznici po tom pitanju ne postignu sporazum sa Kinom, može doći do situacije sličnoj onoj u Evropi pred Prvi svetski rat, i neki višegodišnji sukobi u nekom trenutku mogu da izmaknu kontroli.

Foto:

Kisindžer je naglasio da je sada mnogo opasnije nego što je bilo tada, jer visokotehnološko naoružanje obe strane može dovesti do sukoba nesagledivih razmera.

Rojters podseća da je ovaj američki diplomata, sada 97-godišnjak, uticao na neke od najvažnijih događaja 1970-ih dok je obavljao funkciju američkog državnog sekretara pod predsednicima Ričardom Niksonom i Džeraldom Fordom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)