KORONA NIJE VEŠTAČKI VIRUS: Kineski zvaničnici predstavili istraživanje o poreklu kovid-19

Tanjug

26. 03. 2021. u 14:52

KINESKI zvaničnici predstavili su danas diplomatama istraživanje o poreklu korona virusa uoči objavljivanja dugoočekivanog izveštaja ekspertskog tima Svestke zdravstvene organizacije (SZO).

КОРОНА НИЈЕ ВЕШТАЧКИ ВИРУС: Кинески званичници представили истраживање о пореклу ковид-19

Foto: AP

U izveštaju AP se navodi da je današnji brifing bio pokušaj da Kina predstavi svoje gledište o izveštaju SZO koji se "zapleo" u diplomatske prepirke, jer su SAD i neke druge zemlje postavile pitanje opritiscima koje Kina navodno vrši na ekpertski tim, dok Kina optužuje svoje kritičare da politizuju naučnu studiju.

- Naš zadatak je da demonstriramo otvorenost i transparentnost. Borili smo se protiv pandemije na transparentan način i nemamo šta da krijemo - poručio je Jang Tao, zvaničnik kineskog ministarstva spoljnih poslova.

Nije, međutim, jasno kada će biti objavljen konačni ekspertski izveštaj s obzirom da bi dve strane trebalo da se saglase o sadržaju tog dokumenta.

Nakon iscrpnih rasprava eksperti su glasali o hipotezama na koji je način virus dospeo u Vuhan i saglasili se da je najverovatnije došao preko dva moguća izvora životinjskog porekla i preko smrznute hrane.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)