"SLOBODAN PAD" ANGELE I CDU: Nemačka kancelarka se javno izvinila zbog najavljenog pa odloženog "katanca", planiranog za Uskrs

I. STANOJEVIĆ

26. 03. 2021. u 06:12

UMESTO glasanja o poverenju u Bundestagu, nemačka kancelarka Angela Merkel ponudila je naciji svoje izvinjenje. Rečima "greška je isključivo moja", obratila se domaćoj javnosti i tako odgovorila na optužbe da je njena strategija borbe protiv pandemije virusa korona pala na ispitu.

СЛОБОДАН ПАД АНГЕЛЕ И ЦДУ: Немачка канцеларка се јавно извинила због најављеног па одложеног катанца, планираног за Ускрс

Foto AP

Posle višemesečnog lokdauna, Merkelova je za uskršnje praznike vernicima koji ovaj praznik slave po gregorijanskom kalendaru, propisala "katanac". Posle prave eksplozije koju je ta najava izazvala, ne samo u narodu i opozicionom delu političara, nego i unutar njene Hrišćansko-demokratske unije (CDU) i među crkvenim zvaničnicima, kancelarki je postalo jasno da je naišla na rampu.

Zahtev za glasanje o poverenju, koji je stigao iz redova najoštrijih kritičara njenih poteza tokom proteklih godinu dana (Levice, liberala i AfD-desničara), odlučno je odbila da stavi na dnevni red federalnog parlamenta. Umesto toga, pred TV kamerama izvinila se sunarodnicima, što je gest bez presedana.

Neka tumačenja ovog poteza sugerišu da je Merkelova time priznala da je grešila u celokupnom odnosu prema pandemiji, ali drugi veruju da je reč o kajanju samo za poslednji potez, jer je Merkelova ponudila izvinjenje samo jednu svoju grešku: "Mislim da je ispravno da kažem da sam pogrešila".

Vicekancelar Olaf Šolc (SPD), kandidat socijaldemokrata za budućeg šefa države, kao i više ministara, istakli su da je takozvani uskršnji lokdaun bio zajednička, a ne samo kancelarkina ideja za koju se "ispostavilo da je teško izvodljiva u tako kratkom vremenu, pa smo odlučili da je povučemo".

NAZIRE SE SVETLO

BIĆE potrebno još nekoliko meseci, ali svetlost na kraju tunela je vidljiva. Pobedićemo ovaj virus - rekla je Merkelova poslanicima u Bundestagu.

- Britanske proizvodne lokacije snabdevaju Britaniju, a SAD ne izvoze, pa se oslanjamo na ono što možemo da napravimo u Evropi.

Zajednička odgovornost koalicione vlade u kojoj je SPD sastavni deo nije ni dovođena u pitanje, kao ni podrška sestrinske CSU i njenog lidera, bavarskog premijera Markusa Zodera. Njihova potpora nije, međutim, mogla da predupredi ono što Dojče vele naziva "slobodnim padom demohrišćana". Greška za koju se kancelarka izvinila, samo je dodatna kap u već punoj čaši ogorčenja zbog nezauzdavanja pandemije uprkos višemesečnom zatvaranju, grcanju privrede i odvajanju đaka od učionica, dok broj obolelih i umrlih raste.

Sve sad, još ubrzanije, ide ka jednosmernoj ulici koja vodi do sledeće nemačke vlade bez demohrišćana. Do septembra, kad se održavaju federalni izbori, nije još ostalo mnogo vremena, a rejting cedeuovaca se, za samo nekoliko nedelja prepolovio - sa 40 na jedva nešto više od 20 odsto!

Grudvica, nastala izbijanjem korupcionaške afere i otkrivanja šestocifrenih svota novca koje su, protivzakonito, u džepove stavili poslanici CDU, na čelu sa šefom parlamentarne frakcije Georgom Nuslajnom, narasla je do gromade neslućenih razmera.

Posle tog skandala oko kupoprodaje zaštitnih maski protiv virusa korona, došla je zloupotreba poslaničke funkcije u privatne svrhe...

Stalna kritika "obračuna" sa pandemijom dobijala je na ubrzanju, zahtevana je smena ministra zdravlja Jensa Špana i demohrišćani su sve više gubili tlo pod nogama. Sada "puca" i pod kancelarkom i nije sigurno u kakvoj će atmosferi, na jesen, napustiti "kancleramt" i da li će, sa sobom u penziju, povesti i Hrišćansko-demokratsku uniju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna