KUPILI AVIONE BEZ RAKETA: Pašinjan objasnio zašto je jermenska avijacija bila nepripremljenja za rat sa Azerbejdžanom

PREMA službenim podacima iz Jerevana prošlogodišnjem ratu u Karabahu poginulo je 3250 Jermena.

КУПИЛИ АВИОНЕ БЕЗ РАКЕТА: Пашињан објаснио зашто је јерменска авијација била неприпремљења за рат са Азербејџаном

Foto: B.V.

Jermenski premijer Nikola Pašinjan izjavio je da je armija u maju nabavila iz Rusije avione SU-30SM ali bez raketa. Pašinjan je okrivio bivše vlasti koje nisu dogovorile sa Moskvom da istovremeno sa avionima kupe i rakete jer bez njih od tih letilica nema koristi. On je za vreme boravka u jednoj od oblasti Jermenije kazao novinarima da bi bivši rukovodioci trebali da se zapitaju kako to da u poslednjih 26 godina nije nabavljena tzv. lovačka avijacija.

Da jermenski avioni nisu imali potrebnu municiju već ranije je izjavio Moves Akopjan bivši načelnik službe vojne kontrole Ministarstva odbrane Jermenije. Koliko bi jermenska vojska mogla da zadrži azerbejdžanske jedinice da je njena avijacija imala ruske rakete "vazduh-vazduh" čiji je domet 130 kilomeatara može samo da se raspravlja jer je već izgubljen rat u Nagornom Karabahu.

Kad je Jermenija dobila avione od Rusije u Bakuu su bili jako nezadovoljni. Predsednik Azerbejdžana Iljham Alijev je više puta izjavio da bi Jermeni bili vrlo bzo pobeđeni da nisu dobijali "političku, vojnu i moralnu podršku" Moskve.

Da podsetimo 27 septembra 2020. na liniji razgraničenja između Nagornog Karabaha i Azerbejdžana počeo je vojni sukob koji se kasnije rasplamsao u pravi rat. Tek desetog novembra zahvaljujući posredovanju Moskve rat je zaustavljen ali je Azerbejdžan uspeo da vrati teritoriojje koje je izgubio u ratovanju početkom devedesetih godina prošlog veka...

Jermenski premijer Nikola Pašinjan sada je saopštio najnovije podatke o broju poginulih u prošlogodišnjem ratu sa Azerbejdžanom.

- Imali smo teške gubitke. Prema službenim podacima poginulo je 3250 jermenskih vojnika. Još 189 poginulih trebaju da se identifikuju na osnovi DNK ekspertiza. Spisak ljudi koji se vode kao nestali treba da se dopuni, kazao je Pašinjan. On je dodao da ima i onih koji tvrde kako je stradalo oko deset hiljada Jermena.

Obe strane sada imaju probleme da očiste teritoriju koja je bila "nafilovana" minama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna