MOSKVA POZVALA AMBASADORA IZ SAD NA KONSULTACIJE: Anatolij Antonov na sastanku na kom će se odlučiti dalja politika prema Americi

Novosti online

17. 03. 2021. u 21:52

AMBASADOR Rusije u Sjedinjenim Američkim Državama Anatolij Antonov pozvan je na konsultacije u Moskvu kako bi se analizirale perspektive odnosa sa Vašingtonom, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

МОСКВА ПОЗВАЛА АМБАСАДОРА ИЗ САД НА КОНСУЛТАЦИЈЕ: Анатолиј Антонов на састанку на ком ће се одлучити даља политика према Америци

Foto: AP

- Ruski ambasador u Vašingtonu Antonov pozvan je u Moskvu na konsultacije koje će se održati kako bi se analiziralo šta treba raditi i u kom pravcu se kretati u kontekstu odnosa sa SAD. Nova američka administracija je na vlasti skoro dva meseca, nije daleko simbolična granica od 100 dana, i to je pogodan razlog da se potrudimo da ocenimo u čemu tim Džoa Bajdena uspeva, a u čemu i ne baš. Za nas je najvažnije da odredimo koji načini postoje za popravljanje rusko-američkih veza koje su sada u teškom stanju, a koje je Vašington poslednjih godina doveo u ćorsokak - saopštilo je rusko Ministarstvo.

Ruska strana je zainteresovana za to da spreči "nepovratnu degradaciju odnosa, ukoliko su Amerikanci svesni rizika u vezi sa tim".

- O tome će i biti govora tokom konsultacija Ministarstva spoljnih poslova Rusije i drugih relevantnih resora sa ambasadorom Rusije u Vašingtonu - dodaje ruski MIP.

Podsetimo, u izveštaju američke obaveštajne zajednice, objavljenom 16. marta, SAD optužuju Rusiju da je pokušala da podrži bivšeg predsednika Amerike Donalda Trampa i da diskredituje aktuelnog predsednika Džoa Bajdena tokom predizborne kampanje u SAD 2020. godine. Nakon toga su mediji objavili da je moguće proširenje sankcija protiv Moskve. Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da izveštaj američke obaveštajne službe predstavlja još jednu porciju laži i dezinformacija.

Istovremeno, Ministarstvo trgovine SAD 17. marta je saopštilo da Vašington unosi Rusiju na spisak zemalja sa kojima je u potpunosti zabranjen izvoz i uvoz oružja. Trgovinske sankcije SAD zbog situacije sa Aleksejom Navaljnim uticaće na izvoz proizvoda koji su povezani sa nacionalnom bezbednošću, a pojedini izuzeci za vazduhoplovstvo i kosmos će biti na snazi samo do 1. septembra. Odluka će stupiti na snagu 18. marta.

(Sputnjik.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SZO UPOZORAVA SVET: Opasan virus se razvija...