MLADI UZ LE PENOVU: Patriote preuzimaju vlast u Francuskoj!?

G. ČVOROVIĆ-Od stalnog dopisnika Pariz

13. 03. 2021. u 07:55

LIDERKA stranke krajnje desnice "Nacionalno okupljanje" Marin le Pen ozbiljno računa na to da bi mogla da stane na čelo Francuske.

МЛАДИ УЗ ЛЕ ПЕНОВУ: Патриоте преузимају власт у Француској!?

Foto EPA

Već je viđena kao jedna od dvoje kandidata u drugom krugu trke za Jelisej sledeće godine. Sondaže joj idu naruku.

Prema najnovijem ispitivanju, 48 odsto građana procenjuju njenu moguću pobedu na izborima! Promenila je imidž i njena pobeda više se ne smatra nemogućom.

Istovremeno, 36 odsto je najavilo da će glasati za nju. Podržavaju je naročito radnici koji jedva sastavljaju kraj s krajem, ali, što je veoma zanimljivo, još više mlađe generacije. Pobedu joj predviđa 59 odsto radničke populacije i, što je iznenađujuće, čak 62 odsto mladih od 18 do 24 godine.

- Makron bi je želeo za protivnika, misleći da ne može da pobedi, jer nosi nasleđe svoje porodice. Ali, ona danas ima drugačiji pristup od njenog oca. Na francuskoj političkoj sceni trenutno nema drugog ko bi mogao da se suprotstavi Makronu. Mladi osećaju neizvesnost oko napretka društva i sveta, mondijalizacije, zapošljavanja, bezbednosti.

NAJJAČA OPOZICIJA

ISPITIVANjE je pokazalo da je "Nacionalno okupljanje" daleko najjača opoziciona stranka. Kao prve u opoziciji vidi ih 29 odsto ispitanika, dok je drugi pol, levičarski, oličen u "Nepotčinjenoj Francuskoj" Žan-Lika Melanšona na drugom mestu sa upola manje glasova, ukupno 15 odsto. Republikanci, bivšeg predsednika Sarkozija, tek su treći, sa sedam odsto.

Zabrinuti su i svesni da njihov život neće biti isti kao što su ga vodili njihovi roditelji - ističe, za "Novosti", francuski geopolitikolog srpskog porekla Nikola Mirković.

Istraživanje je pokazalo da 79 odsto ispitanika Marin le Pen smatra autoritativnom, 65 arogantnom, 60 dinamičnom i 58 hrabrom. Za 45 odsto učesnika ona ima dobre ideje za Francusku. Da bi bolje rešila pitanje emigracije od aktuelnog predsednika misli 51 odsto anketiranih.

Protivnici Marin le Pen ističu da joj trenutno stanje u Francuskoj "ide naruku", sa atentatima, eksplozijom urbanog nasilja i lošim upravljanjem sanitarnom krizom. Oni koji je podržavaju naglašavaju da ona nije uzrok svemu tome, već da bi, nasuprot, mogla da bude rešenje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!