JOŠ JEDNA VAKCINA PROTIV KORONE ODOBRENA U EVROPI: Kompanija ”DŽonson i DŽonson” dobila zeleno svetlo

Novosti online

11. 03. 2021. u 14:47

EVROPSKA agencija za lekove (EMA) dala je danas preporuku za uslovno odobrenje vakcine protvi Kovid-19, koju proizvodi kompanija ”Džonson i Džonson”.

ЈОШ ЈЕДНА ВАКЦИНА ПРОТИВ КОРОНЕ ОДОБРЕНА У ЕВРОПИ: Компанија ”Џонсон и Џонсон” добила зелено светло

Foto: Depositphotos

EMA navodi da je vakcina ”Jansen” pokazala efikasnost od 67 procenata nakon dve nedelje i da ispunjava kriterijume sigurnosti i kvaliteta kada je u pitanju sprečavanje Kovid-19 kod ljudi starijih od 18 godina.

Rezultati kliničkog ispitivanja na ljudima iz Sjedinjenih Država, Južne Afrike i zemalja Latinske Amerike, utvrdili su da su neželjeni efekti vakcine ”Jansen” obično bili blagi ili umereni i nestaju u roku od nekoliko dana nakon vakcinacije.

Najčešći su to bol na mestu uboda, glavobolja, umor, bolovi u mišićima i mučnina, navodi EMA.

Vakcina protiv Kovid-19 kompanije ”Džonson i Džonson” deluje tako što priprema telo da se odbrani od virusa, a sastoji se od drugog virusa (adenovirusa) koji je modifikovan tako da sadrži gen za stvaranje proteina spike SARS-CoV-2.

Imuni sistem osobe prepoznaće protein spike kao stran i proizvodi antitela i aktivira T ćelije (bele krvne ćelije), tako da ako osoba dođe u kontakt sa virusom SARS-CoV-2, imunološki sistem vakcinisane osobe prepoznaće protein klas na virusu i spreman je da odbrani telo od njega.

U pitanju je četvrta vakcina protiv Kovid-19 odobrena za upotrebu na teritoriji EU.

Prethodno su tražene dozvole za EU dobile vakcine kompanija ”Fajzer i Bajnotek”, ”Moderna” i ”AstraZeneka”.

Uskoro opširnije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe nikada NE rade