SPREMNI ZA BORBU! Si Đinping izdao naređenje kineskoj vojsci - evo šta je najvažnije

Srna

10. 03. 2021. u 09:45

KINESKI predsednik Si Đinping pozvao je vojsku te zemlje da bude stalno spremna u suočavanju sa "nestabilnostima" i "neizvesnostima", izvestili su danas državni mediji.

СПРЕМНИ ЗА БОРБУ! Си Ђинпинг издао наређење кинеској војсци - ево шта је најважније

Foto Arhiva

Celokupne oružane snage moraju "uvek biti spremne da odgovore na sve vrste složenih i teških situacija", rekao je Si na sastanku sa vojnom delegacijom u okvru godišnjeg zasedanja kineskog parlamenta.

- Razvoj vojske mora se usredsrediti na "borbenu gotovost" - rekao je Si, prenosi Sinhua.

Si je rekao da novi petogodišnji plan od 2021. do 2025. pruža dobru polaznu osnovu za jačanje nacionalne odbrane i vojske.

Foto: Pang Xinglei/Xinhua via AP

 

Na kraju svog nedeljnog sastanka u petak, parlament će usvojiti nacrt kojim se utvrđuje kurs koji se postavlja, kao i pozamašno povećanje vojne potrošnje za 6,8 odsto za ovu godinu.

Si je rekao da je plan bio pojačati izgradnju "strateškog odvraćanja visokog kalibra" i da Narodnooslobodilačka vojska mora "odlučno čuvati nacionalni suverenitet, bezbednost i razvojne interese", prenosi DPA.

Kineski lider, koji je ujedno i šef Komunističke partije i predsednik vojne komisije, rekao je da vojni razvoj mora biti vođen inovacijama i da se moraju uložiti napori da se nauka i tehnologija osamostale.

Foto: EPA/Depositphotos

 

On je dodao da je inovacijama vezanim za odbranu potreban značajan podsticaj.

Modernizacija i širenje kineske vojske dolazi u pozadini rastućih tenzija sa SAD i Tajvanom, incidenata na granici sa Indijom i sporova oko ostrva u Južnom kineskom i Istočnom kineskom moru, podseća DPA.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)