MEDICINARI ODBIJAJU CEPIVO: U Francuskoj se ne vakcinišu oni koji bi trebalo prvi da zavrnu rukav

G. ČVOROVIĆ-Od stalnog dopisnika Pariz

08. 03. 2021. u 23:22

VEĆINA francuskih zdravstvenih radnika odbija da se vakciniše protiv virusa korona!

МЕДИЦИНАРИ ОДБИЈАЈУ ЦЕПИВО: У Француској се не вакцинишу они који би требало први да заврну рукав

Foto AP

I kako sada da vlast objasni građanima da treba da prime cepivo, kada to ne žele oni kojima je to struka, i kada u frižiderima stoje desetine hiljada neiskorišćenih doza namenjenih zaposlenima u zdravstvu? Poražavajuće zvuči podatak da je do sada u Francuskoj vakcinisano samo 40 odsto zdravstvenih radnika i 30 odsto zaposlenih u staračkim domovima, iako imaju prioritet.

Neki odbijaju da prime vakcinu "Astra Zeneke" koja im je namenjena u poslednje vreme, sumnjajući u njenu efikasnost, iako najnovije studije pokazuju suprotno. Drugi su sumnjičavi prema državnoj strategiji koja se često menja, treći veruju u "paramedicinu", četvrti su zabrinuti zbog eventualnih propratnih efekata...

Dobra vest je da među zdravstvenim radnicima lekari ipak u velikom broju (82,4 odsto) žele da se vakcinišu, ali da ovaj prosek kvare medicinske sestre, njih 47,1 odsto bi se vakcinisalo, i pomoćno osoblje gde manje od trećine (30,5 odsto) želi da primi cepivo protiv korone. Ministar zdralja Olivije Veran je zbog svega ostavio otvorenom mogućnost da vakcinisanje zaposlenih u zdravstvu protiv kovida bude obavezno! Kao što je već obavezno za difteriju, tetanus ili hepatitis B.

Inače, do sada je u Francuskoj, zemlji sa 67 miliona stanovnika, prvu dozu vakcine primilio oko 3,7 miliona ljudi, a drugu oko dva miliona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni