POKRENUTA OPERACIJA "USAMLJENA ZVEZDA" Teksas ne računa na Bajdena i uzima stvar u svoje ruke, angažovana i nacionalna garda

Novosti online

08. 03. 2021. u 10:45

GUVERNER Teksasa Greg Abot preuzeo je obezbeđivanje državne granice u svoje ruke, šaljući trupe Nacionalne garde i državnu policiju u borbu protiv krijumčarenja droge i ljudi, dok politika Bajdenove administracije podstiče nagli porast ilegalne imigracije.

ПОКРЕНУТА ОПЕРАЦИЈА УСАМЉЕНА ЗВЕЗДА Тексас не рачуна на Бајдена и узима ствар у своје руке, ангажована и национална гарда

Foto: EPA

Operacija „Usamljena zvezda“ podrazumeva upućivanje kopnenih, vazdušnih, morskih i taktičkih sredstava obezbeđenja u visoko ugrožena područja državne granice sa Meksikom kako bi karteli i drugi krijumčari bili sprečeni da u Teksas unesu drogu i prebace ilegalne migrante.

Abot je strategiju objavio kasno u subotu, dan nakon što je bivši predsednik Donald Tramp kritikovao predsednika DŽoa Bajdena zbog stvaranja „spiralnog cunamija“ na granici koji se iz minuta u minut pogoršava.

- Kriza na našoj južnoj granici nastavlja da eskalira zbog politike Bajdenove administracije koja odbija da obezbedi granicu i poziva na ilegalnu imigraciju - rekao je Abot.

- Teksas podržava legalnu imigraciju, ali neće biti saučesnik u politici otvorenih granica koja uzrokuje, a ne sprečava, humanitarnu krizu u našoj državi i ugrožava živote Teksašana. Uputićemo resurse i snage zakona potrebne za suočavanje sa krizom - dodao je.

Više od 100 ilegalnih migranata koje je administracija Bajdena pustila u Teksas od kraja januara pozitivno je na kovid 19, rekao je u četvrtak portparol pograničnog grada Braunsvil medijima. Onima koji su pozitivni na testu na virus korona savetuje se karantin, ali grad nema ovlašćenje da spreči te ljude da putuju gde žele u SAD, prenosi RT.

Foto: EPA

Nagli porast ilegalnih prelazaka granice posebno je izražnjn među maloletnicima. Aksios je u četvrtak izvestio da je granična patrola u poslednjoj nedelji februara u proseku dnevno po 321 dete bez pratnje prosleđeno Ministarstvi zdravlja i socijalne zaštite. Početkom januara, pre Bajdenovog stupanja na dužnost predsednika SAD, taj broj je bio 47.

Uprkos krizama sa snabdevanjem struje i vode, izazvanih zimskim olujama u Teksasu, Abot je pronašao vremena da se sukobi sa Bajdenom. On je prošlog utorka objavio da ukida obavezno nošenje zaštitnih maski i druga ograničenja uvedena u borbi sa pandemijom virusa korona u Teksasu, navodeći Bajdena da izjavi: „Poslednje što nam treba je neandertalsko razmišljanje“.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)