BELORUSIJA TRAŽI IZRUČENJE TIHANOVSKE: Pokrenut krivični postupak za zaveru radi preuzimanja vlasti

Tanjug

05. 03. 2021. u 10:25

БЕЛОРУСИЈА ТРАЖИ ИЗРУЧЕЊЕ ТИХАНОВСКЕ: Покренут кривични поступак за заверу ради преузимања власти

Svetlana Tihanovska / Foto Tanjug-AP

DRŽAVNO tužilaštvo Belorusije uputilo je Litvaniji zahtev za izručenje bivše predsedničke kandidatkinje Svetlane Tihanovske.

Kako se navodi u saopštenju Tužilaštva, zahtev za izručenje Svetlane Tihanovske je upućen kako bi ona bila krivično gonjena zbog kršenja pravnog poretka i javne bezbednosti.

Ranije je Istražni komitet Belorusije inicirao ekstradiciju Tihanovske, koja se i dalje nalazi u Litvaniji.

S tim u vezi, iz Viljnusa je stigao odgovor da je zahtev Minska odbijen.

- Litvanija ne izručuje ljude koji su mete političkog progona. Minsk to dobro zna - saopštila je pres - služba litvanskog Ministarstva inostranih poslova.

Podsetimo, masovni protesti opozicije u Belorusiji počeli su 9. avgusta, nakon predsedničkih izbora. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova. Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobedila Svetlana Tihanovska.

Protiv Tihanovske i članova koordinacionog saveta opozicije, koji je formiran na njenu inicijativu, pokrenut je krivični postupak, između ostalog, po predmetu zavere radi preuzimanja vlasti i poziva na stvaranje ekstremističkih formacija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)