ZA SEDAM DANA 10.000 POTRESA: Islandu preti erupcija vulkana u blizini Rejkjavika, prva takva u 900 godina (VIDEO)

Novosti online

03. 03. 2021. u 22:30

ЗА СЕДАМ ДАНА 10.000 ПОТРЕСА: Исланду прети ерупција вулкана у близини Рејкјавика, прва таква у 900 година (ВИДЕО)

Foto: Depositphotos

ISLANDU preti erupcija vulkana upozorili su naučnici.

To bi bila prva erupcija u poslednjih 900 godina u blizini prestonice Rejkjavka. U poslednjih sedam dana na Islandu je zabeleženo čak 10.000 podrhtavanja tla.

Postoje „jaki znaci“ da bi do vulkanske erupcije moglo doći u narednim danima zbog stalne seizmičke aktivnosti na planini Keilir, udaljene 30 kilometar od Rejkjavika, objavili su islandski mediji.

„Erupcija još nije počela, ali se radi o aktivnosti kakva prethodi erupciji“, rekla je Kristin Jonsdotir iz Islandske meteorološke službe.

Vidir Rejnison iz islandske civilne zaštite naveo je da bi to bila prva erupcija u tom području još od 12. veka. On je dodao da se ne očekuje „katastrofa“, već da će ljudi moći normalno da žive. Ipak, upozorio je da ne bi trebalo ići u područje same planine.

U poslednjih nedelju dana zabeleženo je na hiljade potresa tla, procene su da ih je bilo čak 10.000, a neki su imali snagu i do pet stepeni Rihterove skale.

Geofizičar Frajstin Sigmundson kazao je da ne očekuje eksploziju lave u slučaju erupcije, već je verovatnije da se dogodi takozvana erupcija pukotine u kojoj lava sporo izlozi kroz pukotinu u zemlji. On ne očekuje ni da će u atmosferu biti izbačena velika količina pepela, što bi moglo da ugrozi avionski saobraćaj.

Ipak, on bi mogao da bude ugrožen jedino na aerodromu Keflavik, koji je udaljen oko 20 kilometara od planine. Takođe, lava bi mogla da ugrozi puteve koji vode do tog aerodroma.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)