SNAŽNO RAKETIRANA AMERIČKA VOJNA BAZA: Sve veći haos na Bliskom istoku! (FOTO/MAPA)

Novosti online

03. 03. 2021. u 08:07 >> 08:09

VAZDUHOPLOVNA baza Ain el Asad, koja se nalazi u iračkoj provinciji El Anbar i u kojoj su smeštene iračke i američke trupe, podvrgnuta je jakom raketnom napadu, saopštila je iračka državna novinska agencija INA, pozivajući se na izvor u bezbednosnim strukturama.

СНАЖНО РАКЕТИРАНА АМЕРИЧКА ВОЈНА БАЗА: Све већи хаос на Блиском истоку! (ФОТО/МАПА)

Foto: EPA

- Prema preliminarnim podacima baza Ain el Asad napadnuta je danas sa 10 raketa - rekao je izvor, prenosi agencija.

​Za sada nema saopštenja o mogućim žrtvama, dodao je izvor.

Baza se nalazi 160 kilometara severno od Bagdada. U junu prošle godine portparol vrhovnog komandanta Oružanih snaga Iraka Jahja Rasul izjavio je da je ovo jedina baza u zemlji u kojoj se nalaze trupe međunarodne antiterorističke koalicije koju predvode Sjedinjene Američke Države.

Irački parlament je 5. januara 2020. godine većinom glasao za povlačenje stranih trupa iz zemlje, a takođe je pozvao na reviziju formata saradnje sa međunarodnom protivterorističkom koalicijom na čelu sa SAD. Ove mere bile su odgovor na američku operaciju u oblasti međunarodnog aerodroma u Bagdadu, usled čega su u noći 3. januara iste godine ubijeni iranski general i komandant Korpus čuvara islamske revolucije Kasem Sulejmani i zamenik komandanta iračke šiitske milicije Abu Mahdi el Muhandis.

Posle ovih događaja, međunarodna koalicija predvođena Sjedinjenim Američkim Državama predala je iračkoj vojsci niz objekata, među kojima i niz vojnih baza i štab vojnih savetnika koalicije, u kojima je prethodno bila raspoređena američka vojska.

Podsećamo, 25. februara 2021, američko ratno vazduhoplovstvo napalo je ciljeve proiranskih snaga stacioniranih u Siriji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)