AMERICI PRETI RAT I POTPUNI HAOS: Sledeći sukob će potpuno urušiti društvo SAD, u jednom trenutku će sve prestati da funkcioniše

Novosti online

02. 03. 2021. u 19:57

KOMPANIJA za sajber bezbednost „Fajeraj“ upozorila je Amerikance da će se naći na meti sledećeg velikog sajber napada, bili oni toga svesni ili ne. Nakon tog napada uslediće prekid svih lanaca snabdevanja i haos na mobilnim i internet mrežama.

АМЕРИЦИ ПРЕТИ РАТ И ПОТПУНИ ХАОС: Следећи сукоб ће потпуно урушити друштво САД, у једном тренутку ће све престати да функционише

Foto: Depositphotos

- Sledeći sukob koji će se odvijati bez rukavica u sajber prostoru uvući će američke građane - hteli to oni ili ne. Tačka! - poručio je Kevin Mandia, šef kompanije „Fajeraj“ za Aksios na HBO. 

- Ljudi nisu ni svesni svih stvari od kojih zavise. Lanci snabdevanja se odjednom poremete jer kompjuteri više ne rade - dodao je on, upozoravajući gledaoce svojom vizijom brzog i nekontrolisanog pada u haos.

- Ako postoji mogućnost da budete hakovani, onda ste hakovani - naglasio je.

Sajber bezbednost mora da se održava svakodnevno, rekao je Mandia i upozorio da nedostatak jasnih pravila s obzirom na gotovo nemoguće utvrđivanje odgovornosti čak i za jednostavno hakovanje, a kamoli za takozvani SolarNjinds sajber napad. To samo podstiče napadače da nastave s tim što rade. 

Mandia sugeriše da neodlučnost u reakciji na takve napade može rezultirati i time da napadači samo povećavaju težinu napada.

Nastavak hakerskih napada će nas šokirati, ali ne i iznenaditi, dodao je.

Kompanija „Fajeraj“ prva je javno razotkrila SolarWinds sajber napad u jenuaru. Ipak trećina žrtava tog hakerskog napada uopšte nije niti koristila SolarWinds, već programe sa sličnim ranjivostima, poput Majkrosoftovog softvera - cloud computing.

Veruje se da je taj napad započeo još u septembru 2019. godine, a nejasno je kako nije ranije otkriven. Stručnjaci za sajber bezbednost taj napad ocenjuju jednim od najgorih dosad, iako detalji oko toga da li je išta i šta tačno uzeto u tom napadu, ostaju nejasni.

Dok američke obaveštajne službe tvrde da je to bio napad „verovatno ruskog porekla“, zajednička izjava iz januara nije ponudila nikakve dokaze koji bi tu tvrdnju potkrepili.

Krajnji korisnici su sve to vreme bili su u potpunosti nesvesni kako samog napada, tako i njegovih razmera. 

S druge strane, šef Svetskog ekonomskog foruma Klaus Švab upozorio je u novembru da bi nova sajber pandemija mogla da zaseni pandemiju novog virusa korona u smislu počinjene štete, piše RT.

On je upozorio da bi takav napad mogao u potpunosti da obustavi snabdevanje električnom energijom, transport, bolničke usluge i društvo u celosti.

Švab je tada pozvao svetske vlade da iskoriste korona krizu kao pravovremenu priliku za osvrt na lekcije koje zajednica za sajber bezbednost može da izvuče i unapredi našu nespremnost za potencijalnu sajber pandemiju.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

OSUĐENA NA 50 GODINA ZBOG BIZARNOG ZLOČINA: Ubila trudnicu, pa joj ukrala bebu iz stomaka (VIDEO)