PORAST BROJA OBOLELIH OD JUŽNOAFRIČKOG SOJA: Francuska uvodi nove mere u graničnim oblastima sa Nemačkom

Tanjug

25. 02. 2021. u 10:01

ПОРАСТ БРОЈА ОБОЛЕЛИХ ОД ЈУЖНОАФРИЧКОГ СОЈА: Француска уводи нове мере у граничним областима са Немачком

Foto Tanjug-AP

FRANCUSKA je danas saopštila da će uvesti nove mere protiv Kovid-19 za područje koje se graniči sa Nemačkom kako bi pokušala da zaustavi širenje novih sojeva koronavirusa u francuskoj regiji Mozel, prenosi Rojters.

Agencija navodi da su francuski ministri za evropske poslove i zdravstvo u zajedničkoj izjavi najavili da će prekograničnim radnicima koji su do sada bili izuzeti od mera, biti potreban negativan PCR test da bi prošli ako putuju iz razloga koji nisu povezani sa njihovim poslom.

Ministri su saopštili i da će rad od kuće takođe biti podstaknut u toj oblasti u cilju zajedničkih napora Francuske i Nemačke da pronađu načine da spreče zatvaranje zajedničke granice koji će podrazumevati i zajedničke francusko-nemačke policijske kontrole, ali i ubrzavanje programa vakcinacije Francuske u ovom regionu i pojačano testiranje.

Rojters prenosi da je francuska oblast Mozel, na granici sa Nemačkom i Luksemburgom, zabeležila nagli porast južnoafričkog soja korona virusa, što je podstaklo regionalne vlasti da zatraže proglašenje lokalnog zaključavanja, kojem se Pariz do sada opirao.

Francusi predsednik Emanuel Makron neprekidno se zalaže za to da unutrašnje granice između zemalja EU ostanu otvorene tokom pandemije, a sukobio se sa Nemačkom prošle godine nakon što je Berlin bez mnogo oklevanja zatvorio granice tokom prvog talasa, navodi agencija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)