DEMOKRATE UDARAJU NA BAJDENA: 30 kongresmena potpisalo pismo kojim se traži smanjenje ključnih ovlašćenja predsednika SAD (VIDEO)

Novosti online

24. 02. 2021. u 18:53

OTPRILIKE trideset kongresmena demokrata potpisalo je pismo u kojem se traži od predsednika Bajdena da se odrekne svog jedinog ovlašćenja za lansiranje nuklearnog oružja, navodi se u izveštajima.

ДЕМОКРАТЕ УДАРАЈУ НА БАЈДЕНА: 30 конгресмена потписало писмо којим се тражи смањење кључних овлашћења председника САД (ВИДЕО)

Foto: EPA

Obećanje predsednika da će se odreći svojih nuklearnih ovlašćenja kao vrhovni komandant moglo bi da oduzme istu moć budućim predsednicima.

- Poverenje jedne osobe sa ovim ovlašćenjima povlači za sobom stvarne rizike - pismo republikanskog kongresmena Džimija Panete koji objavljuje Politiko.

- Prethodni predsednici su pretili napadom drugih zemalja nuklearnim oružjem ili pokazivali ponašanje zbog čega su drugi zvaničnici izrazili zabrinutost zbog presude predsednika.

Panetina kancelarija nije odmah odgovorila na upit Foks njuza. Kongresmen je u tvitu od ponedeljka rekao da "poziva" Bajdena “da instalira proveru i ravnoteže u našoj nuklearnoj strukturi komandovanja i upravljanja". Pismo se nastavlja: ​​"Iako bi se svaki predsednik pretpostavio da se savetuje sa savetnicima pre nego što naredi nuklearni napad, za to ne postoji obaveza. Vojska je obavezna da izvrši naređenje ako proceni da je zakonito po ratnim zakonima. Uz trenutno držanje američkih nuklearnih snaga, taj napad bi se dogodio za nekoliko minuta “.

Demokrate su ponudile neke alternative jedinstvenoj nuklearnoj vlasti, poput zahteva od potpredsednika i predsednika parlamenta da se slože sa nalogom predsednika o njegovom pokretanju pre nego što se izvrši, navodi Politiko.

(Foks Njuz)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna