UVEDEN OPŠTI KARANTIN U NICI I KANU: Alarmantna situacija u ovom delu Francuske

G. ČVOROVIĆ

22. 02. 2021. u 13:10

REGIONALNE vlasti za oblast Promorski Alpi, koja između ostalih obuhvata gradove Nicu i Kan, uvele su opšti karantin vikendom, na dve nedelje, zbog pogoršane epidemiloške situacije.

УВЕДЕН ОПШТИ КАРАНТИН У НИЦИ И КАНУ: Алармантна ситуација у овом делу Француске

Foto: AP

Broj obolelih na sto hiljada stanovnika u ovom delu Francuske iznosi 788 i tri puta je veći od nacionalnog proseka. Procenat pozitivnih u odnosu na testirane premašuje 10 odsto, dok je u celoj zemlji 6 odsto.

Prefekt Primorskih Alpa Bernar Gonzales je preneo da su odeljenja reanimacije u bolnicama koje pokriva bolnički centar Nica popunjene 90 odsto, sa polovinom obolelih od kovida.

Lepo vreme prethodnih dana izmamilo je mnoge ljude na ulice, pa je došlo i do opuštanja. Alarmantno je to što ima mnogo obolelih srednjeg i mlađeg godišta. Prosek godina pacijenata na reanimaciji iznosi nešto ispod 60.

Zabrana kretanja vikendom odnosi se na priobalni deo ove oblasti, gde je i daleko najveća frekvencija ljudi, među kojima su domaće stanovništvo, ali i turisti.

Tokom vikenda, građani će imati pravo da izađu na ulicu sat dnevno, najdalje pet kilometara od prebivališta, radi šetnje, da odu u nabavku ili da prošetaju kućnog ljubimca, naravno, uz obavezno nošenje maski.

Takođe, zabranjeno je konzumiranje alkohola na javnom mestu. Biće ojačana i kontrola granice s Italijom. Zatvoriće se i svi prodajni prostori sa više od 5.000 kvadratih metara, osim za pružanje zdravstvenih i prehrambrenih usluga.

Istovremeno, najavljeno je ubrzanje kampanje vakcinisanja, naročito cepivom "astrazeneka" koje će u većoj meri biti na raspolaganju građanima starosti od 50 do 64 godine. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju