KINA PRETEKLA SAD Peking postao glavni trgovinski partner EU

Novosti online

20. 02. 2021. u 15:01

КИНА ПРЕТЕКЛА САД Пекинг постао главни трговински партнер ЕУ

Foto Tanjug/AP

SAD više nisu zemlja sa kojom Evropska unija najviše trguje robom na svetu. Sada je to Kina, pokazali su podaci objavljeni ove sedmice.

Prošle godine je uvoz iz Kine na Stari kontinent porastao za 5,6 odsto, a izvoz EU u najmnogoljudniju državu na svetu je porastao za 2,2 procenta. S druge strane, uvoz iz SAD smanjio se za 13,2 odsto, a smanjio se i izvoz u ovu zemlju za 8,2 odsto.

Robna razmena EU i Kine je 2020. iznosila 586 milijardi evra, što je za 31 milijardu više od razmene EU i SAD.

Kineska ekonomija je prošle godine porasla za 2,3 odsto, dok se američka proizvodnja smanjila za 3,5 odsto. To je omogućilo Kini kao drugoj ekonomiji sveta da ojača uticaj.

Daniel Gros iz Centra za studije o evropskim politikama izjavio je da nije iznenađen ovim podacima. Ali smatra da su odnosi između EU i SAD i dalje vrlo snažni.

Podsetio je da Evropska unija više izvozi u SAD nego u Kinu i time stvara mnogo radnih mesta. Važno je naglasiti i to da se podaci ne odnose na transatlantsku trgovinu uslugama, a koja iznosi 494 milijardi evra godišnje.

Gros je ukazao na to da je i više američkih investicija u EU i obratno nego što je to slučaj u odnosu EU i Kine.

Međutim, Brisel nastoji više produbiti ekonomske odnose s Kinom, iako je doživljava kao strateškog konkurenta i sistemskog rivala. Evropljani jesu zabrinuti zbog trgovinske i tehnološke prakse Pekinga, ali su prošle godine sklopili investicioni sporazum s Kinom.

U Evropskoj komisiji uveravaju da su postavili jasne obaveze za kineska javna preduzeća, koja često snažno subvencioniše država. Osim toga, uveravaju i da su postavili obaveze koje se odnose na upotrebu tehnologije.

Zbog prethodno navedenog postoji mogućnost da će administraciji novog američkog predsednika DŽoa Bajdena biti teže da poboljša odnose s EU, prenosi CNN.

(eKapija)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)