ITALIJA SE PONOVO ZATVARA? Nova sorta virusa korona napada italijanske bolnice

Milica Ostojić, dopisnik iz Rima

17. 02. 2021. u 22:38

MINA koja preti da ekspolodira u Italiji zove se “varijanta virusa”, a bolnice su već prezasićene od povećanog broja onih koji su zaraženi engleskim sojem virusa.

ИТАЛИЈА СЕ ПОНОВО ЗАТВАРА? Нова сорта вируса корона напада италијанске болнице

Foto: EPA

U gradu Peskara, u regionu Abruco, iako je zona četvrti dan proglašena crvenom, širenje virusa ne jenjava od kada se engleski soj tu uselio. Zatvoreno je sve osim prodavnica prehrambenih proizvoda i apoteka, a zabrinjavajući brojevi koji stižu iz bolnice za infektivne bolesti “Santo Spirito” u Peskari iznosi direktor Đustino Paruti - Engleska varijanta virusa se proširila u 58% slučajeva pozitivnih na Kovid, zaražene koje imamo sada u bolnici porastao je za šokantnih 600 procenata. Do 10. januara smo smeštali petoro novozaraženih na dnevnom nivou, a sada ih imamo 60 u danu.

Najstrašnije saznanje jeste da nova vrsta virusa pogađa decu, odnosno uzrast između 2 i 12 godina, koji je bio procentualno 15 puta manji sa starom sortom virusa. Dr Paruti apeluje na sve nadležne - da se zaustavi na bilo koji način ovaj crni fenomen na čitavoj nacionalnoj teritoriji danas, jer će sutra biti kasno.

Nova, engleska varijanta virusa se uselila na gotovo čitavu nacionalnu teritoriju. Iako je ekonomija Italije u kolapsu, sve je više zagovorenika koji insistiraju da se proces vakcinisanja ubrza. Iz sanitarnih krugova smatraju da čekanje masovnog vakcinisanja previše usporava stvaranje imuniteta, i da nije rešenje u ovakvom vanrednom stanju. Oni zagovaraju da je Italiji neophodno zatvaranje na dve nedelje, kako bi se taj soj virusa obuzdao i izolovao koliko god da je to moguće.

Ministar zdravlja Roberto Speranca razmatra tzv.”varijantu B” da se, ukoliko ovakav porast širenja nove varijante virusa nastavi, čitava Italija stavi u “narandžastu“ zonu, da se delovi regiona gde virus posebno napreduje stavi u strožiju parcijalnu izolaciju, a za vikend bi bila aktivna tzv. "crvena zona". Pretpostavlja se da će za samo nekoliko nedelja ovaj soj virusa postati dominantan po broju zaraženih, što bi doprinelo ponovnom preopterećenju zdravstvenog sistema Italije.

Informacije o novom soju virusa pristižu sve češće i sve brže - u Umbriji se beleži značajan porast od 30 posto broja preminulih, što pokazuje da je ovaj nova vrsta korona virusa daleko smrtonosnija. U Peruđi su mnoge opštine zatvorene, sa proglašenom "crvenom" zonom. Iz Lombardije stiže vest da su u potpunosti zatvorene 4 opštine zbog zastupljenosti engleskog soja, dok iz Kampanije stiže vest da se od pre nekoliko dana, kada je ovaj virus i zabeležen, ukupan broj zaraženih popeo sa 7 posto na 20 posto.

U petak se svode nedeljni podaci iz regiona o proširenosti engleskog soja virusa, kada će se donositi odluka o daljim koracima, a pretpostavke su proglašavanje “crvenih" zona u svim opštinama i provincijama, ukoliko ne dođe do odluke koja bi podrazumevala ponovno zatvaranje čitave Italije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili