NOVE OPASNE MUTACIJE KORONE: U SAD pronađeno još 7 varijanti virusa

Novosti online

16. 02. 2021. u 11:38

DOK je pažnja Amerikanaca usmerena na varijante koje su stigle iz Velike Britanije i Južnoafričke Republike, naučnici su pronašli “domaće” mutacije virusa korona.

НОВЕ ОПАСНЕ МУТАЦИЈЕ КОРОНЕ: У САД пронађено још 7 варијанти вируса

Ilustracija

Ono što brine je što se one razvijaju u istom smeru ipostaju pretnja zbog sopstvene sposobnosi za zaražavanje.

Tim istraživača je u nedavno objavljenoj studiji, izvestio o novih sedam sojeva korona virusa koje se šire zemljom. I svih sedam je mutiralo u istom genetskom zapisu.

„Očigledno se nešto događa sa ovom mutacijom“, rekao je DŽeremi Kamil, virolog sa Državnog univerziteta Louizijana, Centra za zdravstvene nauke u Šreveportu koji je i koautor nove studije.

Za sada nije jasno da li su ove varijante zaraznije. Ipak pošto se mutacija javlja u genu koji utiče na to kako virus ulazi u ljudske ćelije, naučnici su vrlo sumnjičavi.

Kamil je naleteo na neke od novih varijanti dok je sekvencirao uzorke sa testova na koronavirus u Luizijani. Krajem januara primetio je nepoznatu mutaciju u velikom broju uzoraka.

Mutacija je promenila proteine koji okružuju površinu koronavirusa. Poznati kao proteini šiljka, oni su preklopljeni lanci od više od 1.200 aminokiselina. Svi virusi koje je Kamil testirao imali su mutaciju koja je promenila 677. aminokiselinu.

Istražujući ove mutirane viruse, Kamil je shvatio da svi pripadaju istoj lozi. Najraniji virus iz loze datiran je do 1. decembra. U kasnijim nedeljama je postajao sve češći.

Po objavljivanju svojih nalaza u onlajn bazi podataka njemu su se javili istraživači iz drugih delova SAD koji su došli do istog zaključka.

(NJujork tajms)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)