ALARMANTNO U ITALIJI ZBOG ŠIRENJA NOVOG SOJA: Četiri regiona u “narandžastoj” zoni, prognoze zastrašujuće!

Milica Ostojić

15. 02. 2021. u 11:28

MINISTAR zdravlja Roberto Speranca saopštio je kasno sinoć da se danas ne otvaraju skijaški tereni u Italiji, kako je bilo predviđeno, jer se engleska varijanta Kovida-19 širi zabrinjavajućom brzinom.

АЛАРМАНТНО У ИТАЛИЈИ ЗБОГ ШИРЕЊА НОВОГ СОЈА: Четири региона у “наранџастој” зони, прогнозе застрашујуће!

Foto Tanjug-AP

Prema rezultatima istraživanja od 3. i 4. februara 20 odsto pozitivnih na nacionalnoj teritoriji pripada toj mutiranoj varijanti.

A od juče su četiri regiona prešla u “narandžastu” zonu, sa restriktivnim antikovid merama.

Na snazi je protest u regionima u kojima su uvedene nove mere, neposredno pre nego što su ugostitelji sve pripremili, potrošili ogroman novac za pripremu poštovanja bezbednosnih mera, turisti rezervisali smeštaj i kupili kompletnu opremu za iznajmljivanje.

U saopštenju stoji da je Italija sledila mere koje je su već uvele Francuska i Nemačka gde je ta vrsta virusa veoma raširena.

Apeluje se iz raznih sanitarno-naučnih nivoa da se hitno nešto preduzme , jer su prognoze zastrašujuće, sa pretpostavkama da ako se nastavi širenje engleske varijante ovim tempom, a nije jedina koja je ušla u Italiju, neće biti potrebno više od 4 do 5 nedelja pa da ti virusi premaše broj zaraženih sadašnjim autohtonim virusom.

Ima i onih koji smatraju da je potrebno potpuno zatvaranje Italije na neki rok. Na to apeluje Valter Rićardi savetnik ministra za zdravlje, profesor Univerziteta“Katolika” u Rimu, “za to vreme masovnija vakcinacija, nije mogućno saživeti se sa virusom, vidi se sada kolika je smrtnost na dnevnom nivou”.

- Engleska varijanta Kovida prenosi se brže i nešto je smrtonosnija, brazilska je takva da može da zarazi ponovo osobu koja je već imala korona virus, kao što se desilo u Peruđi, a za južnoafrčku je vakcina AstzraZeneka limitirana u efikasnosti,a potpuno zatvaranje Italije koliko bi trajalo zavisi od vremena zaustavljanja virusa, dve, tri ili četiri sedmice - zaključuje profesor Rićardi.

- Postoji samo jedan recept kako zaustaviti širenje virusa, smatra  mikrobiolog Andrea Krizanti, masovno vakcinisanje, što veći broj vakcinisanih manje zaraženih.

Ali kako to ostvariti u Italiji gde vakcina ne pristiže obećanom brzinom a nisu ni napravljena logistička mesta i angažovan personal za masovno vakcinisanje?

Postoje predlozi da “ako se hoće masovno vakcinisanje koje bi dovelo do imunizacije oko 40 miliona stanovnika do leta dobro bi došle kineska i ruska vakcina” apeluje Masimo Andreoni, naučni direktor italijanske Asocijacije za infektivne i tropske bolesti, primarijus u Poliklinici “Tor Vergata” u Rimu.

- Evropska i Italijanska agencija za lekove treba pod hitno da ih usvoje jer pre takvog sertifikata nije mogućno imati ih - apeluje profesor Andreoni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)