ISTORIJSKA ODLUKA: Meksički predsednik pohvalio Bajdenovu odluka o zidu

Tanjug

14. 02. 2021. u 00:15

PREDSEDNIK Meksika Andres Manuel Lopez Obrador pozdravio je danas odluku američkog predsednika Džozefa Bajdena da zaustavi novu izgradnju pograničnog zida između dve zemlje, ističući da je u pitanju “istorijski čin”.

ИСТОРИЈСКА ОДЛУКА: Мексички председник похвалио Бајденову одлука о зиду

Foto: Tanjug/AP

Na svom redovnom brifingu za medije, predsednik Meksika rekao je novinarima da podržava Bajdenovu odluku, rekavši da su u prošlosti američki predsednici obe stranke radili na graničnom zidu.

"Gotovo svi su napravili svoje delove zida i sada je predsednik Bajden odlučio da više neće graditi zid na granici. Dakle, to je istorijski čin", rekao je Obrador, prenosi Glas Amerike (VOA).

Takođe je pozvao migrante vezane za SAD da se uzdrže od pokušaja ilegalnog prelaska američko-meksičke granice, sada kada postoji nova američka administracija.

Jedno od prvih Bajdenovih uredbi bilo je zaustaviti radove na zidu, koji su pak bili jedno od prvih predizbornih obećanja bivšeg predsednika Donalda Trampa, javlja Glas Amerike.

Tokom njegove kampanje 2016. godine, Tramp je više puta rekao da će Meksiko to da plati, mada je kasnije tražio od američkog Kongresa finansiranje za projekat.

Administracija Bajdena takođe je najavila danas da će američka vlada početi od sledec´e nedelje da obrađuje slučajeve azilanta koji su prinuđeni da čekaju u Meksiku u okviru kontroverznog programa koji je uspostavio Tramp.

Zvaničnici Sekretarijata za unutrašnju bezbednost (DHS) rekli su da će početkom 19. februara američki imigracioni službenici uspostaviti prvu fazu programa za početak obrade slučajeva ljudi koji su smešteni u "ostanak u Meksiku“ - poznat i kao Program protokola za zaštitu migranata (MPP) - koji je primorao desetine hiljada tražilaca azila koji čekaju odluke američkog imigracionog suda da ostanu na meksičkoj strani granice, dodaje VOA.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati