ZLOUPOTREBA DECE: Holandija obustavlja međunarodna usvajanja zbog prevara

Tanjug

08. 02. 2021. u 20:23

HOLANDIJA će obustaviti međunarodna usvajanja dece nakon što je vladina komisija otkrila da su neka deca ukradena ili kupljena od bioloških roditelja šezdesetih godina prošlog veka, prenosi Rojters.

ЗЛОУПОТРЕБА ДЕЦЕ: Холандија обуставља међународна усвајања због превара

Foto Depositphotos

Pritisak na komisiju izvršio je sve veći broj odrasle usvojene dece koja su počela da istražuju svoje korene i koja su u velikom broju slučajeva otkrila da su njihovi dokumenti sa rođenja falsifikovani ili ukradeni ili da je njihovo usvajanje bilo ilegalno.

Reč je o deci usvojenoj iz Bangladeša, Brazila, Kolumbije, Indonezije i Šri Lanke u periodu između 1967. i 1998. godine.

U nekim od najtežih slučajeva otkriveno je da su deca usvojena preko posrednika bila ukradena ili kupljena pod prinudom nad njihovim biološkim roditeljima.

Holandski ministar za zaštitu ljudskih prava Sander Deker je rekao da uprkos reformama mnogo toga ostaje van njihovog vidokruga u nekim stranim zemaljama.

On je pismu u kojem je najavio obustavljanje međunarodnih usvajanja uputio izvinjenje usvojenoj deci, njihovim starateljima i biološkim roditeljima koji su u različitoj meri bili pogođeni ovom praksom.

Deker je rekao da će sledeća vlada odlučiti da li će biti prihvaćen sistem za usvajanje dece iz inostranstva osmišljen tako da ne bude podložan sličnim zloupotrebama.

Roditelji u Holandiji usvojili su oko 40.000 dece iz 80 zemalja u drugoj polovini prošlog veka. Učestalost je opala u poslednjih nekoliko godina, a u 2019. godini usvojeno je samo 145 dece.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODRŽIVI TURIZAM: Put ka harmoniji između čoveka i prirode