STUDIJA SPROVEDENA U VELIKOJ BRITANIJI POTVRDILA: Antitela štite od nove zaraze najmanje šest meseci

J.Ž.S.

03. 02. 2021. u 14:28

GOTOVO sve osobe zaražene korona virusom razvijaju antitela koja ih od nove zaraze štite najmanje šest meseci, pokazali su rezultati većeg britanskog istraživanja pa se naučnici nadaju da će broj ponovo zaraženih biti manji.

СТУДИЈА СПРОВЕДЕНА У ВЕЛИКОЈ БРИТАНИЈИ ПОТВРДИЛА: Антитела штите од нове заразе најмање шест месеци

Foto: AP

Organizacija UK Biobank, koja je sprovela novu studiju, tvrdi kako rezultati ukazuju na to da se u Velikoj Britaniji postepeno povećava udeo osoba s antitelima ili seroprevalencija, koja je na početku istraživanja u maju i junu 2020. iznosila 6,6 odsto, a u novembru i decembru je porasla na 8,8 posto. Takođe je otkriveno da je seroprevalencija najčešća u Londonu gde iznosi 12,4 odsto, a najniža je u Škotskoj - 5,5 procenata.

Naučnici tvrde da bi rezultati studije, kojom su proučavani nivoi ranije infekcije korona virusom u celoj Britaniji, kao i koliko su dugo antitela bila prisutna u organizmu zaraženih osoba, mogli da ukazuju na to da će slučajevi ponovne infekcije biti sve ređi.

Čak 99 odsto ispitanika imalo je antitela još tri meseca nakon zaraze.

- Većina obolelih ima antitela koja u organizmu mogu da se otkriju najmanje šest meseci posle zaraze - rekla je Naomi Alen, profesor organizacije UK Biobank, koja je sprovela istraživanje.

Ono je pokazalo da čak 99 odsto ispitanika ima antitela i tri meseca nakon zaraze koronavirusom, a posle još pola godine to je bio slučaj kod njih 88 procenata.

- Iako još ne možemo sa sigurnošću da tvrditmo kako to utiče na imunitet, rezultati istraživanja ukazuju na to da postoji zaštita najmanje šest meseci po zaražavanju - rekla je Alen.

Dodala je da se rezultati studije poklapaju s rezultatima ostalih studija sprovedenih u Velikoj Britaniji i na Islandu, koje su otkrile da antitela od ponovne zaraze mogu zaštititi one koji su bolest preboleli i pre nekoliko meseci.     

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!