CNN U NEVERICI: Tramp silovito kreće na sledeće izbore, niko mu nije ni blizu!

Novosti online

31. 01. 2021. u 08:34

DONALD Tramp više nije predsednik. Više nema megafon Tvitera.

CNN У НЕВЕРИЦИ: Трамп силовито креће на следеће изборе, нико му није ни близу!

Foto: EPA

Ali, Trampova je republikanska stranka.

To se vidi u postupcima republikanskih državnih i lokalnih partija koje pokušavaju da kazne one koji su išli protiv Trampa. To se vidi u većini kongreskih republikanaca koji su glasali da podrže prigovor na izbore u Pensilvaniji.

I više od toga, to se vidi na anketama, što ukazuje na to da je Tramp na istorijski jakoj primarnoj poziciji za bivšeg predsednika. Zaista, on izuzetno dobro stoji među republikancima u kontekstu budućeg kandidata za predsednika.

Republikanski lideri kreću protiv Trampa zbog njegove potencijalne izborne opasnosti. Nije da drugi republikanci ne mogu da pobede Trampa. Moraćemo da sačekamo i vidimo to. Umesto toga, mogao bi da ima veoma bitan glas tokom naredne četiri godine.

Posle pobune kod američkog Kapitola 6. januara, Tramp još uvek krstari potencijalnim predizborom do 2024. godine. Većina republikanaca (57%) izjavilo je u anketi Ipsos KnowledgePanel poll da bi on trebalo da bude kandidat za 2024. godinu.

Protiv imenovanih protivnika, Tramp lako vodi. Među onima koji su ili glasali za Trampa 2020. godine ili su republikanci, Trampov prosek iznosi oko polovine primarnih glasova. Niko drugi nije ni blizu.

Tramp koji povlači polovinu glasova može se činiti niskim s obzirom na to da je Tramp osvojio više od 90% glasova na predizborima 2020. godine.

Njegov položaj je, međutim, krajnje neobičan za predsednika koji je upravo izgubio opšte izbore. Kao što sam ranije primetio, bivši predsednici obično ne vode buduća osnovna polja. Većina stranačkih glasača srećna je kad vidi kako njihovi predsednici klize u zalazak sunca.

Tri predsednika koja su izgubila šansu za još jedan mandat u doba biranja (Ford 1976., Karter 1980. i Džordž Buš stariji 1992.) svi su zaostajali u ranim primarnim izborima nakon poraza. Ford je bio na drugom, Karter na trećem, a Buš na četvrtom.

Niko od njih nije bio ni blizu polovine osnovnog glasa.

Koliko dobro Tramp radi, vrši ekstremni pritisak na republikance unutar stranke da se pridržavaju bilo koje doktrine bivšeg predsednika. Ovi članovi Kongresa i drugi izabrani (i neizabrani) zvaničnici znaju da je Tramp ubedljivo najmoćniji političar unutar stranke.

Izazvati Trampa znači pozvati primarni izazov među biračkim telom gde ga mnogi glasači i dalje vole.

Ali, proširimo istorijski skup podataka. Vratimo se na primarnu trku 1980. i pogledajmo sve preliminarne pripreme koje nisu uključivale aktuelnog predsednika.

Prosečni lider u najranijim anketama uzeo je oko trećinu glasova. Tramp je znatno iznad toga.

Foto: EPA

Jedina dva kandidata koja su u ovom trenutku povukla više od 50% (tj. Iznad Trampa) bili su Hilari Klinton za 2016. i Al Gor za 2000. Njihovi potencijalni glasovi su na kraju bili dovoljno veliki da se pojavilo malo unutarstranačkih izazivača, a oboje su imali jasne primarne pobede .

Zaista, iako je još uvek neobično rano čak i razmišljati o predizbornoj sezoni 2024, bilo bi glupo odbaciti snagu Trampa u položaju u kojem je.

Na 15 predizbornih izbora bez funkcionera od 1980. godine, kandidat koji je vodio među onima koji su se stvarno kandidovali pobedio je devet puta (ili u 60% svih primera). S obzirom na to da se u većini primarnih trka kandiduje mnoštvo kandidata, potencijal, čak i u ovom ranom trenutku, važan je čak, iako nije odlučujući.

Jedina kandidatkinja koja je bila blizu mesta na kojem se nalazi Tramp, kandidovala se i izgubila izbornu trku bila je Hilari 2008. Imala je oko trećinu primarnih glasova.

Prosečni lider u ovom trenutku koji se kandidovao i izgubio imao je oko 20% do 25%, u zavisnosti od toga koje ankete gledate. Tramp je sada to udvostručio.

Foto: EPA

Verovatno ne bi trebalo da čudi što Tramp trenutno tako dobro stoji u anketama. Iako gubitak opštih izbora može ozbiljno naštetiti primarnim izgledima većine predsednika ili onih koji su prethodno pobedili u nominaciji svoje stranke, gubitak ne može previše da vas povredi ako glasači misle da ste opljačkani.

Anketa Univerziteta Monmaut sprovedena nakon što je Tramp napustio Belu kuću utvrdila je, da je 72% republikanaca reklo da je Bajden pobedio samo zbog krađe. Taj visok procenat je bez presedana.

Verovatno pomaže Trampu da nastavi da se prikazuje pobednika. A trenutno se čini da su republikanci više nego voljni da ga i dalje vide tako, prenosi CNN.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)