CEPIVO KOMPANIJE DŽONSON I DŽONSON EFIKASNO 66 ODSTO: Vakcina belgijskog proizvođača daje se u samo jednoj dozi

J.Ž.S.

29. 01. 2021. u 15:45

VAKCINA belgijskog proizvođača Janssen, kompanije koja je u vlasništvu DŽonson i DŽonson, efikasna je 66 odsto, a ispitivanje sprovedeno na međunarodnom nivou proučavalo je davanje samo jedne doze, što znatno olakšava njenu primenu za razliku od onih cepiva koja se daju u dve doze.

ЦЕПИВО КОМПАНИЈЕ ЏОНСОН И ЏОНСОН ЕФИКАСНО 66 ОДСТО:  Вакцина белгијског произвођача даје се у само једној дози

Foto: I. M.

       Velika Britanija je već poručila 30 miliona doza. S druge strane, Novavaks je objavio da je njihova vakcina 89 procenata efikasna, ali obe još treba da prođu regulatornu proveru pre nego počnu da se upotrebljavaju.

Trenutno se istražuje da li davanje dve doze može da da jaču ili dužu zaštitu. Iz kompanije su rekli da su početna ispitivanja pokazala da je jedna doza sprečila 85 odsto teških slučajeva.

Ispitivanje je delom sprovedeno i u Južnoj Africi, gde se trenutno širi novi soj korone, a rezultati su pokazali da je cepivo bilo samo 57 procenata efikasno.

Dr Paul Stofels, šef naučnog tima u DŽonson i DŽonson rekao je da bi jedna doza "potencijalno mogla da zaštiti stotine miliona ljudi od razvijanja ozbiljnih i fatalnih oblika bolesti uzrokovanih kovidom-19.Kompanija planira da proizvede milijardu doza ove godine.

U proizvodnji se koristi virus obične prehlade koji je stvoren kako bi ga učinio što manje štetnim za ljude koji ga prime. Tako na siguran način prenese delove genetskog koda koronavirusa u telo. To je dovoljno da telo prepozna opasnost i počne da uči kako da se bori protiv koronavirusa, odnosno ta vakcina uči imunitet kako da odgovori koronavirusu jednom kad se dogodi zaraza.

Sličan pristup pri proizvodnji cepiva koriste na Univerzitetu u Oksfordu i u Astrazeneki.     

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Komentari (0)