RUŠE SE SNOVI BENJAMINA NETANJAHUA: Bajden najavio veliki preokret na Bliskom istoku, ništa od Trampove politike "velikog Izraela"

Tanjug

26. 01. 2021. u 20:39

ADMINISTRACIJA američkog predsednika Džozefa Bajdena najavila je danas da će obnoviti odnose sa Palestincima, kao i pomoć palestinskim izbeglicama, što predstavlja preokret u odnosu na Trampovu administraciju i ključni element nove podrške zajedničkom rešenju za okončanje višedecenijskog konflikta sa kojim su se složili Izraelci i Palestinci.

РУШЕ СЕ СНОВИ БЕЊАМИНА НЕТАЊАХУА: Бајден најавио велики преокрет на Блиском истоку, ништа од Трампове политике великог Израела

Foto: EPA

Vršilac dužnosti američkog ambasadora Ričard Mils najavio je Bajdenov novi pristup na sastanku Saveta bezbednosti UN i rekao da nova administracija veruje da je to i dalje najbolji način da se osigura budućnost Izraela kao demokratske i jevrejske države i legitimne aspiracije Palestinaca ka sopstvenoj državi i bezbednom i dostojanstvenom životu, prenosi AP.

Kako bi ostvarila ove ciljeve Bajdenova administracije će obnoviti odnose sa Palestincima, ali i Izraelcima, rekao je Mils.

To uključuje obnovu odnosa sa palestinskim liderima i palestinskim narodom, rekao je Mils i dodao da je predsednik Bajden bio jasan da namerava da obnovi programe pomoći SAD u cilju podrške razvojnim ekonomskim programima i programima humanitarne pomoći Palestincima.

Mils je takođe rekao da će Bajden preduzeti korake da ponovo pokrene diplomatske odnose koje je prekinula prethodna administracija.

SAD se nadaju da će polako početi da grade poverenje na obe strane kako bi stvorile okruženje u kojem je moguće pronalaženje zajedničkog rešenja, navodi Mils.

To znači da će pozvati obe strane da izbegavaju jednostrane poteze koji otežavaju pronalaženje zajedničkog rešenja, kao što su aneksija teritorije, naseljavanje, uništavanje i plaćanje kriminalcima za izvršenje terorističkih akcija, objasnio je Mils.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024