BAJDEN PROGOVORIO O RUSIJI: "Bez problema ću pokretati teška pitanja - evo šta je ključno za naš odnos!"

Novosti onlajn

26. 01. 2021. u 09:25

БАЈДЕН ПРОГОВОРИО О РУСИЈИ: Без проблема ћу покретати тешка питања - ево шта је кључно за наш однос!

Foto: EPA

SJEDINJENE Američke Države jednako su usmerene na proširenje Sporazuma o strateškom ofanzivnom naoružanju i na pokretanje problematičnih pitanja sa Rusijom, izjavio je američki predsednik DŽo Bajden.

- Možemo da radimo u obostranom interesu naših zemalja, na novom Sporazumu o strateškom naoružanju i istovremeno jasno stavimo do znanja Rusiji da smo veoma zabrinuti zbog njihovog ponašanja, bilo da je to (ruski bloger Aleksej) Navaljni, bilo da se radi o (hakerskom napadu preko softvera) ‘Solar vinds’ ili izveštajima o novčanim nagradama za glave Amerikanaca u Avganistanu - odgovorio je Bajden novinarima na pitanje da li situacija sa Navaljnim može da razruši produženje Sporazuma o strateškom ofanzivnom naoružanju koji ističe u februaru.

Bajden je dodao i da je od ministarstava zatražio da mu dostave izveštaje o svim problematičnim pitanjima sa Moskvom.

- Bez oklevanja ću pokretati problematična pitanja sa Rusijom - zaključio je on.

Rusija je ranije više puta negirala sve optužbe.

Ruski opozicionar Aleksej Navaljni vratio se sa lečenja iz Nemačke u Rusiju i uhapšen je na aerodromu Šeremetjevo u Moskvi. Određen mu je pritvor od 30 dana gde će čekati ročište na kojem će biti odlučeno da li će mu uslovna kazna biti zamenjena kaznom zatvora. Ročište je zakazano za 29. januar.

Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja je sporazum između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država o obostranom smanjenju arsenala raspoređenog strateškog nuklearnog naoružanja. Na snazi je do 5. februara 2021.

U oktobru 2020. godine Bela kuća je saopštila da neće prihvatiti predlog Rusije o produženju Sporazuma na godinu dana bez ikakvih uslova. SAD su predlagale da se Sporazum produži pod uslovom da strane zamrznu svoj nuklearni arsenal. Predsednik Rusije Vladimir Putin predložio je oktobra prošle godine da se ovaj Sporazum produži na godinu dana bez ikakvih preduslova.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Ja sam

26.01.2021. 10:03

Овај метузалем са испегланим челом је толико матор да вероватно не зна ни који је датум, а камоли о чему прича. Дали му да ишчита неки текст, добро је да слова још разазнаје.