ĐULIJANI NA METI ZBOG POSTIZBORNOG HAOSA: Tužba za Trampovog advokata, "Dominion" traži basnoslovnu odštetu

Novosti online

25. 01. 2021. u 15:15

ЂУЛИЈАНИ НА МЕТИ ЗБОГ ПОСТИЗБОРНОГ ХАОСА: Тужба за Трамповог адвоката, Доминион тражи баснословну одштету

Foto AP

KOMPANIJA "Dominion Voting Systems" tužila je Rudija Đulijanija, advokata bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, za klevetu nakon što je na svojim podkastima i TV nastupima izgovorio „veliku laž“ o izbornoj prevari.

Dominion traži više od 1,3 milijarde dolara odštete.

Tužba na 107 stranica, podnesena je Saveznom okružnom sudu u Vašingtonu, i optužuje Đulijanija za sprovođenje „kampanje dezinformacija o Dominionu“ koja se sastoji od „dokazno lažnih“ navoda, delom da bi se obogatio pravnim naknadama i svojim podkastom.

U tužbi se napominje da, iako je Đulijani širio laži o tome da je Dominion u vlasništvu venecuelanskih komunista i da su korumpirali izbore, on nije iznosio te tvrdnje u parnicama koje je pokrenuo u ime Trampa.

Tužba se zasniva se na više od 50 izjava koje je gospodin Đulijani dao na zakonodavnim saslušanjima, na Tviteru, u svom podkastu i u konzervativnim medijima, gde je pokrenuo "teoriju zavere" da je jedan od najvećih proizvođača mašina za glasove u zemlji "preokrenuo glasove u korist Bajdena".

Ovo je druga tužba za klevetu koju je Dominion podneo poslednjih nedelja u pokušaju da se nadoknadi njeni gubici nakon Trampove postizborne kampanje dezinformacija. Kompanija za reviziju glasanja prethodno je tužila advokata Sidneja Povela, koji je imao slične tvrdnje kao i Đulijani.

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)