PREDSEDNICI SE MENJAJU, FAUČI OSTAJE: Razgovara sa novom administracijom - njegove preporuke prihvaćene

Tanjug

22. 01. 2021. u 09:44

ПРЕДСЕДНИЦИ СЕ МЕЊАЈУ, ФАУЧИ ОСТАЈЕ: Разговара са новом администрацијом - његове препоруке прихваћене

Foto: AP

VODEĆI američki stručnjak za zarazne bolesti Entoni Fauči nikada zaista nije otišao sa funkcije, ali nakon što je izdržao gotovo godinu dana napada i podrivanja od strane bivšeg predsednika Donalda Trampa, sada ponovo razgovara sa američkom administracijom sa priznatim autoritetom, piše AP.

Bajden se tokom predsedničke kampanje obavezao da će Faučija postaviti za glavnog medicinskog savetnika kada je stupio na dužnost, a 80-godišnji naučnik, koji je službovao pod sedam predsednika, odmah je prihvatio i stupio u akciju.

On je to nazvao "oslobađajućim" i kaže da iza njega sada stoji administracija koja je prihvatila njegove preporuke za borbu protiv kovid-19.

- Jedna od novih stvari u ovoj administraciji jeste da ako ne znate odgovor, ne pogađate. Samo kažete da ne znate odgovor - rekao je Fauči tokom konferencije u Beloj kući, prenosi agencija.

Fauči je jasno stavio do znanja da veruje da nova administracija neće manipulisati različitim porukama koje su tako često dolazile iz Trampovog tima, gde je naučna činjenica često bila prikrivena zbog političkih stavova predsednika.

Vraćanje Faučiju centralne uloge u borbi s kovid-19, znak je da je "nauka koja je bila potisnuta, sada opet u prvom planu", smatraju američki zdravstveni stručnjaci, navodi AP.

Fauči: Uskoro moguće zaravnjenje krive broja zaraženih u SAD

Entoni Fauči, vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti, izjavio je juče da na osnovu nedavnih sedmodnevnih proseka infekcije korona virusom uskoro može doći do zaravnjenja krive broja zaraženih u Sjedinjenim Američkim Državama.

Na brifingu u Beloj kući, Fauči je rekao da se vakcina protiv korona virusa može modifikovati kako bi se uzele u obzir nove mutacije virusa i da, iako je zabrinjavajuća varijanta iz Južne Afrike, izgleda da je nema u SAD, prenosi Rojters.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)