VAŠINGTON KAO TVRĐAVA ZBOG INAUGURACIJE: Delovi grada zatvoreni, postavljene ograde od bodljikave žice, na ulicama hiljade vojnika (FOTO/VIDEO)

Novosti onlajn

20. 01. 2021. u 12:55

ВАШИНГТОН КАО ТВРЂАВА ЗБОГ ИНАУГУРАЦИЈЕ: Делови града затворени, постављене ограде од бодљикаве жице, на улицама хиљаде војника (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: EPA

NAKON nereda na Kapitolu, Vašington se priprema za inauguraciju DŽoa Bajdena ekstremnim bezbednosnim merama - zatvaranjem ulica, postavljanjem ograda od bodljikave žice i raspoređivanjem hiljada američkih vojnika.

Vašington je od napada na Kongres, hram američke demokratije, pretvoren u tvrđavu. Više od 25 hiljada pripadnika Nacionalne garde, vojnih rezervista, naoružani kruže gradom. Postavljene su žičane ograde i betonski blokovi kako bi se zaštitili spomenici kao što su Bela kuća i Kapitol ili kako bi se zatvorile glavne saobraćajnice.

Veterane rata u Iraku središte grada podseća na zelenu zonu u Bagdadu.

Nešenal Mol, velika poljana koja vodi od Linkolnovog spomenika do Kapitola, biće zatvoren za javnost. Onde se stotine hiljada Amerikanaca tradicionalno okuplja kako bi pozdravili novog predsednika.

Umesto toga, postavljeno je gotovo 200.000 zastava koje će predstavljati građane koji ove godine neće moći da dođu.

Američka policija upozorava da su pretnje novih oružanih napada grupa krajnje desnice realne. Biće na velikom oprezu tokom celog istorijskog dana.

Novi predsednik planirao je da svečanost inauguracije velikim delom bude virtualna kako bi se sprečilo širenje zaraze Kovidom-19. Od samoga početka mandata on time želi da se razlikuje od Trampa čije pristalice ne žele da nose zaštitne maske i ne poštuju većinu epidemioloških mera.

Bajden će nakon polaganja zakletve držati tradicionalni govor u kojem će staviti naglasak na pomirenje Amerikanaca.

(Indeks.hr)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)