VAŠIGTON IZGLEDA KAO RATNA ZONA: U gradu više vojnika nego na Bliskom istoku, prestonica SAD postala grad duhova (FOTO)

Novosti online

19. 01. 2021. u 14:58

INAUGURACIJA Džoa Bajdena koji će sutra u 18 sati po srpskom vremenu položiti zakletvu kao 46. predsednik SAD biće jedan od najbolje čuvanih događaja u istoriji te zemlje, a u Vašingtonu će se nalaziti više američkih vojnika nego što ih je trenutno raspoređeno u Iraku, Afganistanu i Siriji zajedno.

ВАШИГТОН ИЗГЛЕДА КАО РАТНА ЗОНА: У граду више војника него на Блиском истоку, престоница САД постала град духова (ФОТО)

Foto: EPA

Čak 25 hiljada pripadnika Nacionalne garde očekuje se sutra u Vašingtonu, a FBI je saopštio da proverava svakog od njih. Američka javnost se boji infiltriranih i radikalnih pojedinaca unutar bezbednosnih i vojnih službi.

Prestonica SAD trenutno više liči na poprište rata nego na glavni grad najuticajnije svetske demokratije.

Zbog nedavnog napada pristalica Donalda Trampa na zgradu Kongresa, u prestonici je povećan oprez kako bi se sprečili novi slični izgredi na sutrašnjoj inauguraciji. Bajden je već rekao da se ne boji da položi zakletvu na otvorenom ispred Kapitola, iste one zgrade u koju su demonstranti provalili, a iz njegovog tima su poručili da time žele da pošalju u svet sliku otpornosti američke demokratije.

Bajden će zakletvu položiti s jednom rukom na Bibliji, što je uobičajena ikonografija američke demokratije u kojoj se Bog vrlo često spominje. Bajden je takođe i katolik.

Donald Tramp neće prisustvovati inauguraciji i biće prvi predsednik nakon 152 godine koji neće pozdraviti svog naslednika. Posljednji lider koji se odlučio na taj potez bio je 1869. Endrju Džonson, koji je takođe i prvi predsednik koji je bio opozvan u Predstavničkom domu (Tramp je opozvan dva puta).

Potpredsjednik Majk Pens, koji sve češće u javnosti preuzima ulogu antipoda svom šefu, doći će na inauguraciju na kojoj će biti i njegova naslednica, buduća potpredsednica Kamala Haris. Tramp je u poslednja dva meseca tvrdio da mu je Bajden ukrao izbore, a na dan inauguracije biće u vojnoj bazi Endrjuz u Merilendu gde će održati “odlaznu ceremoniju” za kraj mandata.

Na inauguraciju će doći i Barak Obama, Bil Klinton i Džordž Buš, kao i njihove supruge. Zbog pandemije tribine za gledaoce inauguracije ove godine  neće biti postavljene, a građanima je savetovano da je prate od kuće. Gradonačelnica Vašingtona zabranila je rad restoranima i muzejima kako bi ljude demotivisala da dođu u Vašington na dan inauguracije.

U samom gradu će biti vrlo teško putovati sa jednog kraja na drugi, a tajne službe će budno pratiti bezbednosnu situaciju. Ne očekuje se dolazak stranih zvaničnika na inauguraciju koju američka vlada tretira uglavnom kao domaći, a ne međunarodni događaj. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)