SUD U HIMKIJU ODLUČIO: Navaljni ostaje u pritvoru do 15. februara

Branko Vlahović

18. 01. 2021. u 15:31

UHAPŠENI ruski lider ,,male opozicije,, Aleksej Navaljni osuđen je na 30 dana zatvora, saopštio je njegov advokat. Sud je smatrao da je Navaljni prekršio zakon jer je u vreme trajanja uslovne kazne morao da saopšti tačno mesto boravka u Nemačkoj, a on to nije učinio.

СУД У ХИМКИЈУ ОДЛУЧИО: Наваљни остаје у притвору до 15. фебруара

Foto EPA

Iako je bilo najavljeno da će se moskovski sud izjasniti 19. januara o krivici uhapšenog opozicionera Navaljnog koji se vratio iz Berlina pravosudni organi su odlučili da sud donese odluku u ponedeljak 18. januara. Sa moskovskog aerodroma ,,Šeremetjevo,, gde je on bio uhapšen na pasoškoj kontroli na zahtev Federalne službe za izvršenje kazni Navaljni je bio prevezen u odel policije u mestu Himki u Podmoskovlju.

Da je Navaljni znao da može imati neprijatnosti na povratku u zemlju dokaz je to da je sa njim iz Berlina u istom avionu letela i njegova advokatica Olga Mihajlova. Možda je poverovao da će ga vlasti u Moskvi osloboditi plašeći se novog paketa zapadnih sankcija.

Glavni greh Navaljnog je bio to što po izlasku iz bolnice 23. septembra nije saopštio Federalnoj službi za izdržavanje kazne gde se nalazi i na kojoj adresi. On je bio na rehabilitaciji, ali je zaboravio ili ignorisao svoju obavezu pred sudom. On je tek 23. novembra saopštio da je odseo u hotelu Arabel i da je na rehabilitaciji.

Zbog toga je Federalna služba za izvršenje kazni tražila je od suda da uslovnu kaznu Navaljnom u aferi sa finansijskim mahinacijama pretvori u pravu zatvorsku.

Danas je Navaljni bio jako nezadovoljan što mu se sudilo u odelenju policije u Podmoskovlju umesto u nadležnom sudu. Pre početka suđenja novinarima koji su imali priliku da prate suđenje kazao je da mu nije jasno što nije bilo suđenja u pravom sudu, a ne u improvizovanim uslovima u policijskoj stanici.

- Protivzakonitost najvećeg stepena je to što se meni sudi u Odelenju policije u Himkiju gde je došao sudija, kazao je Aleksej Navaljni. Pred zgradom policije je došlo oko 200  istomišljenika Navaljnog.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova RF su objasnili da se Navaljnom sudi u odelenju policije jer on nema sveži test protiv korone pa se zbog sanitarno-epidemiološke zaštite suđenje provodi u policijskoj stanici.

Moskovski advokati tvrde da to što je sud došao u policisku stanicu na suđenje nije jedinstven slučaj i takav način rada se povremeno praktikuje.

Advokat Vladimir Starinski misli da je ovakav način suđenja odabran da se ne bi napravila gužva pred sudom u Himkiju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna