RECIPROCITET RUSIJE: Proteruje dvojicu holandskih diplomata

Tanjug

18. 01. 2021. u 13:40

MINISTARSTVO spoljnih poslova Rusije saopštilo je danas da proteruje dvojicu holandskih diplomata.

РЕЦИПРОЦИТЕТ РУСИЈЕ: Протерује двојицу холандских дипломата

Foto: AP Photo/Pavel Golovkin

Proterivanje holandskih diplomata usledilo je kao odgovor na prethodno proterivanje dvojice ruskih diplomata iz Haga u decembru zbog špijunaže, preneo je Rojters.

Oni su optuženi da su špijunirali holandski haj-tek sektor.

Ruska ambasada u Hagu u vreme njihovog proterivanja saopštila je da Holandija nije pružila dokaze za nezakonito ponašanje dvojice ruskih diplomata.

Navedeno je da je otpravniku poslova ambasade Holandije u Moskvi uložen oštar protest zbog eosnovanog proglašavanja dvojice ruskih diplomata za persone non grata, prenele su RIA Novosti.

Rusko ministarstvo ocenjuje da taj, kako je navedeno, "neprijateljski i provokativni potez, kao i novi talas antiruske histerije, koju je Hag organizovao uz pomoć provladinih medija", pokazuje da u krugovima holandskih vlasti vlada nedostatak zdravog razuma i razumevanja stvarnih problema u rusko-holandskim odnosima.

Moskva je zato, u skladu sa principom reciprociteta, odlučila da protera dvojicu zaposlenih u holandskoj ambasadi i oni će morati da napuste Rusiju u roku od dve nedelje, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)