RAT VAKCINAMA NA RUSKOM TRŽIŠTU: Izraelska klinika u Podmoskovlju nudi "Fajzerovo" cepivo

B. Vlahović - dopisnik iz Moskve

14. 01. 2021. u 23:10

RUSKA zdravstvena kontrola saopštila je da je zabranjeno svim stranim klinikama koje rade u Rusiji korišćenje "Fajzerove" vakcine sve dok se ona ne registruje u Ruskoj Federaciji.

РАТ ВАКЦИНАМА НА РУСКОМ ТРЖИШТУ: Израелска клиника у Подмосковљу нуди Фајзерово цепиво

Foto AP

To je upozorenje privatnim stranim klinikama koje su najavile da će one vakcinisati građane uvoznom vakcinom. U Ministarstvu zdravlja objašnjavaju da će za sada svi koji žele moći da se vakcinišu samo "sputnjikom-V" ili vakcinom koju je napravio "Vektor" iz Novosibirska, jer su jedino one regularno registrovane.

O tome da vlasnici privatnih klinika nameravaju da vakcinišu "Fajzerovom" vakcinom govorilo se čak i u ruskom parlamentu. Izraelska klinika "Hadašah" koja se nalazi u Podmoskovlju, u mestu Skolkovo, saopštila je svojim klijentima, ali i drugima, da se kod njih može dobiti "Fajzerova" vakcina. Inače, "Fajzer" svoju vakcinu prodaje za 36,88 dolara.

REGISTRACIJA U EVROPSKOJ UNIJI

MOSKVA će u februaru podneti zvanični zahtev za registraciju vakcine "sputnjik V" u Evropskoj uniji, najavio je direktor ruskog fonda za direktne onvesticije Kiril Dimitrijev. On je rekao i da se ovog meseca očekuje da još devet država odobri upotrebu vakcine "sputnjik V".

U klinici "Hadašah" tvrde da oni imaju pravo da kao strana poliklinika koriste lekove koji su registrovani u inostranstvu, a to je slučaj i sa ovom vakcinom. A ruskim novinarima su izjavili da oni kao strana poliklinika rade po drugim zakonima bez obzira što se nalaze na ruskoj teritoriji. Međutim, u Ministarstvu zdravlja tvrde da se nijedna strana vakcina ne može koristiti u Rusiji ako nije registrovana. U zemlji postoje i druge mreže stranih poliklinika, ali se one do sada nisu oglasile oko primene stranih vakcina.

TRETMAN Vakcinacija u klinici u Moskvi, Foto AP

Posle svih primedbi u "Habašu" sada tvrde da će nastojati da registruju "Fajzerovu" vakcinu. Koliko će im za to trebati vremena tek treba da se vidi.

Prošle godine je kompanija "Fajzer" saopštila da neće dostavljati u Rusiju svoju vakcinu protiv kovida 19, ni kompanijama ni privatnim licima u toku 2021. godine jer i tako ima veliki broj narudžbi. U "Fajzeru" objašnjavaju da sada prodaju vakcinu samo na državnom nivou.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri