DEMOKRATE SPREMAJU NOVI RAT: Taktika ostaje ista, evo ko je meta - istorijsko upozorenje Snoudenovog saradnika

Novosti online

09. 01. 2021. u 14:03

AMERIČKI novinar Glen Grinvald, kog su svojevremeno američke vlasti označile „uzbunjivačem broj dva“ zbog veza sa Edvardom Snoudenom, upozorio je da mediji i demokrate pripremaju novo pokretanje „rata protiv terorizma“, ali ovog puta protiv Amerikanaca.

ДЕМОКРАТЕ СПРЕМАЈУ НОВИ РАТ: Тактика остаје иста, ево ко је мета - историјско упозорење Сноуденовог сарадника

Foto: Tanjug/AP Photo

Grinvald je naveo da je tu reč o istim onim ljudima koji su stajali iza prvobitne akcije "rata protiv terorizma".

Ovaj nekadašnji advokat koji je novinarstvom počeo da se bavi 2005. godine u znak protesta zbog gušenja građanskih sloboda Amerikanaca usled Bušovog i Čejnijevog „rata protiv terorizma“, odigrao je ključnu ulogu u objavljivanju Snoudenovih otkrića o masovnom špijuniranju građana SAD.

​Grinvald je u petak upozorio da se, kako on to vidi, istorija ponavlja.

- Apsolutno se priprema pokretanje novog rata protiv terorizma. Ovaj novi je usmeren ka unutra, na domaćem terenu -  poručio je Grinvald.

- Prvu deceniju novinarske karijere posvetio sam razotkrivanju i osuđivanju velikih razmera prvog rata protiv terorizma i sada vidim nagoveštaje iste taktike - napisao je američki novinar.

​Demokrate koje stoje iza toga neće ni morati da proučavaju taktiku neokonzervativaca jer su oni u ovome njihovi apsolutni saveznici, mišljenja je Grinvald.

On je naveo i da će svako ko bude to dovodio u pitanje ili izražavao sumnju biti označen kao „simpatizer terorista“.

Ključni saveznik u tome, nastavio je Grinvald, biće „isti oni mediji koji su kao njihovi portparoli delovali od 2016“.

U tom kontekstu, kao primer naveo je novinara Si-En-Ena Olivera Darsija, „bivšeg konzervativca...čija je glavna funkcija u životu da traži cenzuru u ime demokrata“.

​Grinvald je, takođe, osudio nerede na Kapitolu, ali i upozorio da, ukoliko postoji neka lekcija u proteklih 20 godina, to je da je „donošenje teških odluka u vreme uzavrelih emocija i ubrzo potom događaja koji skoro sve ujedinjuje do tačke da se bilo kakvo odstupanje ili postavljanje pitanja tretira kao izdaja ili jeres, izuzetno nerazumno“.

Pored Grinvalda i nekoliko drugih nezavisnih novinara je ukazalo na gušenje slobode govora koje je usledilo posle dešavanja na Kapitolu.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili