RUSI SLOMILI OFANZIVU DŽIHADISTA: Zaustavljen juriš Islamske države, spas sa neba za sirijsku armiju (MAPA)

Novosti online/Đ. M.

09. 01. 2021. u 10:57

РУСИ СЛОМИЛИ ОФАНЗИВУ ЏИХАДИСТА: Заустављен јуриш Исламске државе, спас са неба за сиријску армију (МАПА)

Foto: Ministarstvo odbrane Ruske Federacije/Depositphotos

ISLAMSKA Država je sinoć pokrenula novu ofanzivu na istočne delove provincije Hama, a pod najjačim udarom terorista su se našli položaji Sirijske arapske armije u okrugu Al-Salamija.

Ovaj napad je, kao po običaju, zatekao sirijske vojnike nespremne i doveo do privremenog napredovanja islamista.

Nakon ovih početnih uspeha militanata Islamske države u borbe se uključilo rusko vazduhoplovstvo, koje je nemilosrdno bombardovalo položaje terorista u Al-Salamiji.

U crvenom krugu - oblast sinoćnjeg napada, crveno - SAA, crno - ISIS, žuto - Kurdi/Foto: Printscreen

Prema izveštajima sa terena, koje prenosi libanski portal Al Masdar, Rusi su naneli velike gubitke islamistima, što je omogućilo sirijskoj armiji da zaustavi dalje napredovanje terorista.

Iako je tačan broj mrtvih i ranjenih terorista i dalje nepoznat, ruski napadi su bili dovoljno jaki da u potpunosti preokrenu odnos snaga nakon početnog juriša Islamske države.

Upravo zbog dejstava ruskih aviona sirijska arapska armija je imala dovoljno vremena da pošalje pojačanja tokom noći, i na kraju su islamisti u potpunosti zaustavljeni.

Sinoćni napad Islamske države je prva velika akcija te terorističke organizacije ove godine, a sudeći po porastu aktivnosti terorista tokom 2020. godine, sigurno nije i poslednji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)