ORBAN SE OKREĆE RUSIJI I KINI: Brisel je prespor!

Novosti online

08. 01. 2021. u 12:43

ОРБАН СЕ ОКРЕЋЕ РУСИЈИ И КИНИ: Брисел је преспор!

Foto: EPA

MAĐARSKI premijer Viktor Orban rekao je da će njegova zemlja nastaviti pregovore sa Rusijom, Kinom i Izraelom o nabavci vakcina protiv virusa korona jer je tempo nabavke drugih preparata u EU i suviše spor.

- Na žalost, EU kupuje vakcine veoma sporo i zbog toga Mađarska nastavlja pregovore sa Izraelom, Rusijom i Kinom, jer će se, ako budemo čekali, teška situacija u kojoj se sada nalazimo nastaviti - rekao je Orban u izjavi za Radio „Košut“.

Prema njegovim rečima, u Mađarsku je do sada stiglo 80.000 doza vakcina, ali to nije dovoljno. Do sada je vakcinisano oko 42.000 zdravstvenih radnika.

Vlasti su donele odluku da karantin bude produžen do 1. februara.

Premijer Mađarske je u jednoj od ranijih izjava visoko ocenio rusku vakcinu protiv virusa korona, ali i ukazao da je neće biti dovoljno za vakcinaciju u njegovoj zemlji.

- Znamo da je ruska vakcina dobra, ali je nema dovoljno i verovatno je neće ni biti zbog ograničene proizvodnje. Sa druge strane, kineska vakcina više obećava: izgleda da će ona biti dostupna ranije, i u velikim količinama - rekao je Orban, prenela je mađarska agencija MTI.

Podsetimo, predsednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla da zemlje EU nemaju pravo da vode bilateralne pregovore o kupovini bilo koje zapadne vakcine sa spiska Unije i da sa kompanijama sklapaju paralelne ugovore o dodatnim količinama, već samo preko Brisela, kako je dogovoreno.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)