KORONA "KOČI" NORMALAN RAD: Šest i više meseci smanjene radne sposobnosti

B.B.

07. 01. 2021. u 14:35

KORONA virus u mnogim slučajevima onemogućava normalan rad i duže od pola godina. Istraživanje, koje prenosi "Gardijan", pokazalao je da pacijenti, koji su se lečili od "Kovida-19", ni šest meseci posle infekcije, nisu bili u stanju da rade istim kapacitetom kao ranije.

КОРОНА КОЧИ НОРМАЛАН РАД:  Шест и више месеци смањене радне способности

Foto: EPA

U jednoj od najvećih studija do sada anketirane su 3.762 osobe, starosti od 18 do 80 godina. Ispitanici su prijavili 205 simptoma posle infekcije, a u proseku, su imali probleme u devet organa u telu.

Iako se u početku smatralo da je reč, uglavnom, o respiratornoj bolesti, od koje će se većina oporaviti u roku od dve ili tri nedelje, kako se u pandemiji povećavao broj obolelih, javljali su se različiti simptomi u gotovo svim organima - od srca do mozga. Analiza je bila ograničena na ispitanike koji su koronu imali duže od 28 dana i čiji su se simptomi pojavili pre juna prošle godine, tako je praćenje simptoma trajalo, u proseku, tokom šest meseci.

Oko 65 odsto ispitanika prijavilo je da su simptomi potrajali najmanje šest meseci. Najčešći koji ih su ih mučili i duže od pola godine su umor, malaksalost nakon napora, kognitivna disfunkcija ("moždana magla"), neurološki problemi, glavobolje, problemi sa pamćenjem, nesanica, bolovi u mišićima, lupanje srca, otežano disanje, vrtoglavica, problemi sa ravnotežom i govorni problemi.

Skoro 86 odsto ispitanika je imalo recidive, najčešće izazvane fizičkom aktivnošću, stresom, vežbanjem i mentalnom aktivnošcu. Memorija i kognitivna disfunkcija, koje je iskusilo više od 85 odsto ispitanika, bili su najrasprostranjeniji i najtrajniji neurološki simptomi. Oni su bili česti u svim uzrastima i imali su značajan uticaj na radnu sposobnost ispitanika, utvrdili su autori.

Oko 45 odsto ispitanika izjavilo je da im je potreban smanjen raspored rada u poređenju sa periodom pred bolest, dok otprilike 22 odsto nije radilo u vreme ankete zbog zdravstvenih uslova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!