NA BOŽIĆNU LITURGIJU "PREKO" TELEVIZIJE: Vernici da prate direktan prenos kod kuće, ruska crkva donela odluku

Branko Vlahović - Stalni dopisnik iz Moskve

05. 01. 2021. u 13:17

RUSKA pravoslavna crkva neće zatvarati hramove za Božić ali je mitropolit Ilarion predsednik Sinodalnog odela za spoljnje veze Moskovske patrijaršije apelovao na stare ljude da zbog pandemije korona virusa ne dolaze u hramove.

НА БОЖИЋНУ ЛИТУРГИЈУ ПРЕКО ТЕЛЕВИЗИЈЕ: Верници да прате директан пренос код куће, руска црква донела одлуку

Foto: Arhiva VN

Mitropolit Ilarijom je posavetovao starijim vernicima da bogosluženje prate preko  direktnog TV prenosa. Svake godine je direktan prenos prazničnog bogosluženja iz   glavnog moskovskog hrama Hrista spasitelja. Što  se tiče ispovedi mitropolit Ilarion je kazao da starijim vernicima može doći sveštenik kući.

Mada je jedan broj ruskih političara smatrao da se trebaju zatvoriti hramovi zbog     pandemije korone u Moskovskoj patrijaršiji smatraju  da nema razloga da se zatvaraju  crkve.

Kad je u proleće minule godine bio prvi talas epidemije korona virusa patrijarh RPC Kiril pozvao je vernike da  ne dolaze u hramove a sveštenici su provodili bogosluženje bez vernika.

Jedan broj sveštenika se nije držao te preporuke. Danas većina ruskih crkava ima  montirane kamere pa se direktno preko interneta može pratiti bogosluženje u svim veći pravoslavnim crkvama među kojima je i podvorje Srpske pravoslavne crkve hram Petra i Pavla na drevnoj Soljanki u centru Moskve.

Ruska pravoslavna crkva će poštovati sanitarne norme kako se ne bi zarazili oni koji  dođu u hramove. Patrijarh Kiril je kazao da je čudno kad neki sveštenici tvrde da ne postoji nikakva epidemija korone virusa.

- Na žalost od korone  je umrlo u Rusiji više od sto sveštenika, kazao je patrijarh Kiril.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PRVENČE MAMINO... Poslednja objava preminule voditeljke Bojane Janković