AMERIKANCI SE STRAŠNO BOJE OVOG ORUŽJA: Ruski nuklearni voz – „noćna mora za SAD“

Novosti onlajn

04. 01. 2021. u 22:39

RUSKI vojni ekspert Aleksej Leonkov smatra da su ruski železnički raketni kompleksi „Barguzin“ „noćna mora za SAD“.

АМЕРИКАНЦИ СЕ СТРАШНО БОЈЕ ОВОГ ОРУЖЈА: Руски нуклеарни воз – „ноћна мора за САД“

Foto: AP Photo/Pavel Golovkin

Po mišljenju stručaka, vraćanje železničkih kompleksa u rusku vojsku moglo bi biti odgovor za raspoređivanje američkih raketa srednjeg i kratkog dometa u Evropi.

Sovjetska armija je već imala u svojem arsenalu ovakve komplekse. Na primer, borbeni voz sa raketom RT-23UTTH „Molodec" je u NATO-u dobio naziv „Skalpel“ za „hiruršku“ preciznost. Do 1991. godine u SSSR su postojale tri raketne divizije takvih vozova: u Permu, Krasnojarsku i Kostromu.

Prema rečima Leonkova, Amerikanci se strašno plaše ovog oružja.

- Među hiljadama železničkim vozovima koji se kreću ruskim prostranstvom bilo je teško raspoznati raketni kompleks sa nuklearnim bojevim glavama, čak ni uz pomoć najsavremenijae aparature špijunskih satelita - naglasio je ekspert.

Za Pentagon bi pojava „nuklearnih vozova bila šok“, pošto bi bilo nemoguće otkriti koji od vozova koji se kreću po najvećoj državi na svetu može biti meta za preventivni napad.

SAD su morale stalno da drže 18 špijunskih satelita iznad SSSR-a kako bi nekako pratili kretanje vozova, ali ni to nije bila garancija efikasnog otkrivanja „Molodca“. Postojanje takvog kompleksa je anuliralo američke sisteme PRO i zato tokom pregovora o nuklearnom razoružavanju Vašington je insistirao da se ovi vozovi unište, ispričao je Leonkov.

Savremena verzija sovjetskog nuklearnog voza nazvana je „Barguzin“. U 2012. godini započeti su konstruktorski radovi na kompleksu, a 2016. su počela testiranja lansiranja raketa. Međutim, nakon toga rad na projektu obustavljen.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)