JUŽNOAFRIČKI VIRUS NAJOTPORNIJI: Naučnici sumnjaju da vakcine protiv kovida mogu da se upotrebe u svim delovima sveta

J. Ž. S.

04. 01. 2021. u 12:58

NAUČNICI nisu u potpunosti sigurni da će vakcina protiv kovida 19 biti efikasna i u slučaju novog soja korona virusa koji se pojavio u Južnoj Africi.

ЈУЖНОАФРИЧКИ ВИРУС НАЈОТПОРНИЈИ: Научници сумњају да вакцине против ковида могу да се употребе у свим деловима света

Foto AP

Naučnici su objasnili da se nova južnoafrička varijanta razlikuje od ostalih koje kruže svetom po tome što ima višestruke mutacije važnog proteina, kojim se virus koristi za prodor u ljudsku ćeliju.

Stručnjaci je povezuju i sa većim virusnim opterećenjem, što znači i veću koncentraciju virusnih čestica u organizmu pacijenta, a to može da utiče na viši nivo prenosa virusa. 

DŽon Bel, profesor na Univeryitetu u oksfordu i član vladine radne grupe za vakcine izjavio je kako misli da će sva cepiva delovati na britansku varijantu, ali da postoji "veliki upitnik" kada je posredi južnoafrički soj korona virusa.

Ako se ustanovi da vakcine deluju na južnoafričku varijantu, ona bi mogla da se prilagodi, a taj bi proces trebaloda bude kraći od godinu dana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

buki

04.01.2021. 23:58

@kritik analitik - To već svi znamo i ne treba nam priznanje, ali će većinu raznim dodatnim ucenama ipak naterati da je prime. To je kao za vreme komunista, kad nisi morao da budeš član samo ako si poljoprivrednik ili radnik koji nema nikakvih ambicija za napredovanjem u karijeri. Svi ostali koji su želeli karijeru morali su u SK. Tako će biti i sada, svi koji žele da putuju, uče i usavršavaju svoja znanja i umenja, moraće da prime vakcinu, jer drugačije neče moći da napuste svoje selo ili grad. A što se tiče Afrike, ovo je objašnjenje zašto će tamo, ko zna od čega, umreti svaki treći stanovnik. Njih neće ni da ucenjuju vakcinom jer im se ne isplati, pošto ti ljudi nemaju novca da je kupe. Njih će, kao i do sada ubijati na bezbroj drugih isplativijih načina. Žao mi je što sam ovoliki pesimista, ali ovo zlo koje vlada svetom je potpuno van bilo kakve kontrole.