POSLE RUSA I BRITANSKI NAUČNICI DOŠLI DO OTKRIĆA: Ne pijte alkohol ako se vakcinišete protiv kovida

J. Ž. S.

04. 01. 2021. u 12:07

OSOBE koje su primile vakcinu protiv kovida nekoliko dana pre i nakon vakcinisanja trebalo bi da se suzdržavaju od alkohola, jer on može umanjiti imuni odgovor organizma na cepivo, upozorili su britanski stručnjaci.

ПОСЛЕ РУСА И БРИТАНСКИ НАУЧНИЦИ ДОШЛИ ДО ОТКРИЋА: Не пијте алкохол ако се вакцинишете против ковида

Foto AP

Naime, alkohol menja sastav mikroorganizama koji žive u crevima, a imaju značajnu ulogu u sprečavanju najezde bakterija i virusa. Konzumacija alkohola rezultira oštećenjem imunih ćelija u krvi ili belih krvnih zrnaca, uključujući limfocite, čija je osnovna uloga da zaštite organizam od bakterija, virusa, gljivica i parazita, kao i stranih tela koja prelaze prirodne barijere kože i sluzokože.

Poznato je da alkohol negativno deluje na adenoviruse i lipidne čestice koje se koriste kao vektori za prenos genetskog materijala SARS-CoV-2 virusa.

Eksperiment je sproveden upoređivanjem uzoraka krvi kod osoba koje su se vakcinisale, pre i nakon što su popile tri čaše '"Proseka". Smanjenje broja limfocita, kao posledica uzimanja alkohola mogla bi da smanji i efikasnost imune reakcije organizma.

- Vaš imunitet mora biti najbolji mogući, u skladu sa vašim godinama i zdravstvenim stanjem, kako biste dobro reagiovali na vakcinu - smatraju naučnici. - Dakle, pijete li veče pre vakcinisanja ili nedugo nakon toga, rezultat neće biti onakav kakav bi trebalo da bude.

Kod odraslih osoba limfociti čine otprilike 20 do 40 odsto ukupnog broja belih krvnih zrnaca i najviše ih je u centralnim limfnim organima, tkivu u kome je veliki broj limfocita i različitih drugih ćelija, a oni osiguravaju uslove potrebne za razvoj i aktivaciju limfocita. To su slezina, krajnici i limfni čvorovi u kojima počinje imuna reakcija našeg organizma.

Ruski zvaničnici su još početkom decembra objavili kako nije preporučljivo konzumirati alkohol posle vakcinisanja njihovom vakcinom Sputnik V gotovo dva meseca pre zaštit, dok britanski naučnici kažu da je preporučljivo ostaviti alkohol tri dana pje i posle primanja obe doze, a to je uobičajeno za vakcinisanje uopšte.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024