LEGENDARNI KUKURUZNIK ODLAZI U ISTORIJU: Rusi prave nove avione! (FOTO)

Novosti online

30. 12. 2020. u 13:48

RUSKI predsednik Vladimir Putin je tokom sastanka sa premijerom Mihailom Mišustinom obelodanio neke od velikih planova usmerenih na povezivanje teritorije Rusije.

ЛЕГЕНДАРНИ КУКУРУЗНИК ОДЛАЗИ У ИСТОРИЈУ: Руси праве нове авионе! (ФОТО)

Foto Ap

Pojaviće se mnogo novih aviona, a treba se oprostiti i sa legendarnom letelicom An-2, koju će zameniti novi „Bajkal“.

Putin je istakao da Rusija treba da stvori čitav lanac vazduhoplovne ruske tehnike, koja bi zadovoljavala potrebe građana, i da treba početi sa malim letelicama.

- Na kraju krajeva, već je neophodno zameniti An-2 - rekao je ruski lider, istakavši da će ga zameniti avion „Bajkal“ sa devet sedišta, koji je napravio uralski konstruktorski biro.

Prototip treba da bude spreman 2021. godine, a 2024. treba da počne serijska proizvodnja, dok bi avion trebalo da poleti u prvom kvartalu, rekao je predsednik Rusije.

Putin je takođe govorio o planovima za proizvodnju drugih vrsta aviona.

- Sledeći u nizu je L-410, on već ima 19 mesta, i L-610 sa 44 mesta, treba da poleti 2024. godine. Nadam se da će u Jekaterinburgu biti pokrenuta proizvodnja. Zatim ide Il-114-300, on je već poleteo, i to sa ruskim motorima PD-14 i to je veoma važno - istakao je lider Rusije.

Avion An-2 je u SSSR-u dobio ime „kukuruznik“ jer se koristio za sejanje kukuruznih polja.

Ruski lider je takođe najavio da bi avion sa motorom PD-35 trebalo da bude gotov do 2027. godine, i da će moći da se koristi na proširenoj verziji Il-96.

- PD-35 potiska 35 tona je perspektivni model, trebalo bi da bude gotov do 2027. godine, ali smo ga planirali za širokotrupne avione. Čak i ako ne bude gotov do tad, i dalje treba raditi na motoru. Moći će da se koristi na proširenoj verziji Il-96, ali treba pomoći proizvođačima motora da privedu posao kraju - rekao je ruski Putin.

Putin je na sastanku saopštio da će Rusija dobiti brod na vazdušnom jastuku od 10 tona – „Haska“.

„Moći će da se koristi u svim ruskim regionima, uključujući i one koji su teško dostupni, tokom cele godine. To je brod za prevoz tereta, a 2022. godine trebalo bi da se pojavi brod od 50 tona“, rekao je on.

Putin je takođe rekao da se nada da će posao biti završen i da će se ta transportna sredstva koristiti upravo za povezivanje teritorije Rusije kako ne bi postojala naselja u Rusiji do kojih je nemoguće doći.

Takođe je, tokom sastanka rekao da smatra mogućim da se do 2023. godine napravi gradski autobus koji za gorivo koristi vodonik, dok bi sledeći korak trebalo da bude lokomotiva na vodonik.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere