MRAČNE PROGNOZE DŽOA BAJDENA: Čeka nas najteži period

Tanjug

30. 12. 2020. u 00:25

NOVOIZABRANI američki predsednik Džozef Bajden izjavio je danas da će naredni period biti najteži tokom dosadašnje krize izazvane korona virusom.

МРАЧНЕ ПРОГНОЗЕ ЏОА БАЈДЕНА: Чека нас најтежи период

Foto AP

Bajden je ukazao da se okončava jedna od najtežih godina u zdravstvenom i ekonomskom smislu i da proizvodnja vakcine pruža priliku za vraćanje života u normalne tokove, kao i nove šanse za razvijanje americke ekonomije, preneo je Glas Amerike.

- Situacija će se pogoršati pre nego što stvari krenu na bolje. Očekuje se povećanje broja obolelih nakon sezone praznika, a bolnice su već na ivici kapaciteta. Moramo da prihvatimo da će se prikazati veći broj obolelih građana tokom januara i februara, jer građani koji obole danas ne pojavljuju se odmah u evidenciji. Poboljšanje bi se moglo videti u martu, kada primenjene mere budu dale rezultate - rekao je Bajden.

On je dodao da je u prvih sto dana njegovog mandata, pošto preuzme dužnost 20. januara, planirana distribucija sto miliona doza vakcina.

- Potreban je novac za testiranje, transportovanje dece, čišćenje školskih zgrada, poboljšanje ventilacije, zaštitnu opremu. Treba pospešiti testiranje, iako je toliko vremena prošlo, ne testiramo se dovoljno. Predložicu novčani paket za to, koji bi trebalo da usvoji Kongres - rekao je Bajden.

Bajden je čestitao Kongresu i aktuelnom predsedniku Donaldu Trampu na usvajanju i potpisivanju novčanog paketa pomoći ugroženima pandemijom korona virusa.

Istovremeno ga je, medutim, oznacio ''kao vrstu kapare'' nakon koje bi trebalo da usledi isplata dodatnih novčanih sredstava.

Odlazećeg predsednika Trampa pozvao je i da promoviše nošenje maski.

- Nadam se da će poslušati guvernere koji na tome insistiraju. Kao i da će pozvati građane da se vakcinišu kada vakcina bude dostupna. Predsednik Tramp trebalo bi da primi vakcinu kada to budu procenili njegovi lekari - zaključio je Bajden.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)